Омбудсмен звернувся до правоохоронців через скандальну заяву Фаріон

09:57, 07.11.2023
Омбудсмен звернувся до правоохоронців через скандальну заяву Фаріон

Ірина Фаріон завжди в радикальній формі відстоювала українську мову. (Фото з відкритих джерел)

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець собисто звернувся до Нацполіції, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення через скандальну заяву мовознавиці та ексдепутатки Ірини Фаріон про російськомовних військових.

 

Як інформує УМ, про це 7 листопада пан Лубінець написав у Telegram.

 

Омбудсмен заявив, що вислів ексдепутатки є порушенням закону про рівноправність громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, а також релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (стаття 161 Кримінального кодексу України).

 

Він підкреслив, що у лавах Збройних Сил України служать чоловіки і жінки з різних груп суспільства, національних спільнот, різного віросповідання, переконань та місця проживання.

 

Лубінець також закликав публічних осіб свідомо ставитися до ідей та поглядів, які вони транслюють.

 

«Дискримінація та дискредитація будь-кого в Україні заборонена!», — написав він.

 

Раніше Фаріон у програмі Рандеву з Яніною Соколовою заявила, що деякі військовослужбовці бригади Азов і 3-ї окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, заявивши що «категорично цього не приймає». Мовознавиця додала, що не може назвати таких військових українцями.

 

Заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади Максим Жорін заявив, що правоохоронці мають звернути увагу на діяльність Фаріон.

 

Він емоційно-лайливо написав пост на своїй сторінці у Телеграм.

 

«Увага! Перший пост російською на цьому каналі! Спеціально для Ірини Фаріон.

 

Никто тебе не давал права открывать рот в сторону бойцов Азова, Третьей штурмовой или любого другого подразделения украинской армии. Поэтому просто иди ты на х*й!

 

P.S. Правоохоронним органам вже давно час звернути увагу на діяльність цієї конченої п***ди, яка розколює українське суспільство за фсбшними методичками», - написав Жорін.

 

У свою чергу заступник голови Комітету Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки нардеп Єгор Чернєв також закликав СБУ перевірити заяву Фаріон.

 

Як повідомляла УМ, в Україні досі є школи з викладанням російською мовою.