Смарт-мобілізація: Мінцифри запустить рекрутингову платформу для поповнення війська

15:14, 30.10.2023
Смарт-мобілізація: Мінцифри запустить рекрутингову платформу для поповнення війська

Смарт-мобілізація: спочатку шукатимуть бажаючих стати операторами дронів. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявляє, що очолюване ним відомство працює над пілотним проєктом «смарт-мобілізації», де бажаючі добровольці самостійно (без ТЦК та СП) обиратимуть собі військову спеціальність та долучатимуться до лав Сил оборони.

 

Він також запевняє, що повістки не будуть розсилати українцям через сервіс Мінцифри "Дія".

 

Як інформує Україна молода, про це Михайло Федоров повідомив у інтерв'ю "РБК-Україна" в понеділок.

 

«Ми хочемо запустити так звану "смарт-мобілізацію", коли людина самостійно обирає – це навіть не про мобілізацію, людина сама собі обирає – спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і не під примусом, а самостійно. Тобто людина вирішила, що вона хоче служити в Збройних силах України.

 

Ми будемо запускати пілот на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче стати оператором дронів, або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися.

 

І найголовніше, що якщо ти залишиш заявку і пройдеш рекрутерів і тести, ти проходиш навчання, ти точно потрапляєш в роту ударних дронів і ти точно потрапляєш на ту посаду, на яку ти мобілізував себе. Це дуже важливо для комунікації між державою і українцями про справедливість, про чесність і про дотримання правил», - сказав очільник Мінцифри.

 

 

За його словами, коли проєкт буде реалізовано, стане відомо «скільки людей будуть мобілізовуватися самостійно, як вони будуть проходити відбір, і як вони після цього будуть служити, і яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть мотивовані і ефективно все це робити».

 

Міністр пояснює, що є люди, які, можливо, хочуть бути штурмовиками або займати інші посади.

 

«Але вони хочуть розуміти: мною керує фахова людина, коли я буду в окопі, наді мною буде дрон, поруч буде броньована техніка, мій керівник буде дбати про моє життя і в нього точна якісна ситуаційна обізнаність, для нього моє життя – це найголовніше і він буде про нього дбати, і в мене буде довіра до цього керівника», - каже пан Федоров.

 

За його даними, після запуску цієї програми людині, яка має бажання мобілізуватися, не потрібно буде йти до військкомату. Кандидат проходитиме онлайн-тест, йтиме до рекрутера, який пояснить ще раз, де ця людина може служити.

 

Після цього, якщо доброволець, що мобілізовується, підходить за характеристиками, проходить професійне навчання з фаховими експертами з поля бою, а після цього потраплятиме на поле бою.

 

За словами віце-прем'єра, тоді буде інша якість мотивації. «Але це гіпотеза. І нам потрібно її протестувати. Ми будемо робити такий пілот. Я сподіваюся, що ми вирішимо всі нормативно-правові проблеми, які є, подолаємо бар'єри і зможемо побудувати такий новий шлях і відтестувати, наскільки це працює ефективно», – додав він.

 

 

Федоров також запевняє, що повістки не будуть розсилатися через «Дію»:

 

«Мені здається, що поки я працюю міністром, то все, про що ми говоримо – ми потім дотримуємося наших слів. Тому можу сказати вам впевнено, що не буде повісток в "Дії".

 

Що стосується реєстру "Оберіг" – насправді він вводився в експлуатацію досить довго, наповнювався також довго, але він не з'явився під час повномасштабного вторгнення, він був ще до цього. І, по суті, кожен військкомат володіє інформацією про військовозобов'язаних, але цю інформацію зберігає в цих папочках.

 

По суті, перша задача була – це відцифрувати ці папочки, внести їх в систему, для того, щоб ця інформація була онлайн. І коли ви приходите до військкомату, вона вся була в вашій справі і не потрібно було шукати цю інформацію. Тоді відразу в режимі реального часу зрозуміло для Збройних сил України, а що взагалі відбувається з мобілізацією, а скільки є військовозобов'язаних, а де вони навчалися – тобто для того, щоб робити якесь прогнозування. Цей етап закінчився, більше ніж 90% вже відцифровано саме цієї інформації.

 

Тепер все буде побудовано таким чином, що коли людина приходить у військкомат, вже відразу інформація знаходиться в цій системі. По суті, це автоматизація роботи військкоматів, яка прибирає ці черги, віконця тощо. Це про сервіс в самому військкоматі.

 

З іншої точки зору, це про якісні дані, які дозволяють Збройним силам, головнокомандувачу приймати управлінські рішення, скільки людей мобілізувати, хто йому потрібен і так далі.

 

Також це відкриває можливості відображення якихось документів, якщо ми говоримо про "Дія. Мілітарі", наприклад, що ви є військовозобов'язаним, якщо це потрібно. Тобто з'являється реєстр, який можна використовувати. Ось в принципі для цього потрібен «Оберіг».

 

Як повідомляла «УМ», підрозділи Нацполіції протягом 9 місяців 2023 року скерували до суду лише 30 кримінальних проваджень щодо службовців та працівників військкоматів ТЦК та СП), а також голів та членів військово-лікарських комісій (ВЛК).