Військовий облік: жінки-медики зможуть виїжджати за кордон

20:28, 28.09.2023
Військовий  облік: жінки-медики зможуть виїжджати за кордон

Українські жінки-медики можуть виїжджати за кордон незважаючи на військовий облік (facebook.com/Ukrmilitarymedic)

Жінки з медичною та фармацевтичною освітою, які зобов'язані стати на військовий облік в Україні з 1 жовтня, зможуть і надалі виїжджати за кордон.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив представник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

 

«Змін, пов’язаних із перетином кордону, для жінок, які мають стати на військовий облік, немає», — сказав він.

 

Демченко додав, що обмеження продовжують діяти для чоловіків віком 18−60 років, а також для посадовців, що прописано в постанові уряду № 57.

Він підкреслив, що ця норма стосується як чоловіків, так і жінок.

 

Спікер Держприкордонслужби додав, що стосовно жінок, які вже перебувають на військовому обліку, не діє обмеження щодо перетину кордону.

 

З 1 жовтня всі жінки з медичною або фармацевтичною освітою мають стати на військовий облік. Для цього в них є три роки — до 31 грудня 2026-го.

 

Повинні стати на облік:

·       жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту;

·       наукові співробітники, керівники підрозділів в охороні здоров’я тощо;

·       студенти, які навчаються на медичних або фармацевтичних спеціальностях, по завершенню навчання (інформація про них подається навчальним закладом за два місяці до завершення навчання).

 

У вересні 2023 року в Сухопутних військах пояснили, що, коли жінка приходить у ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Після цього вона має пройти медкомісію, яка зробить висновок про її придатність або непридатність до військової служби.

 

Як повідомляла УМ,жінки з медичною або фармацевтичною освітою мають стати на військовий облік з 1 жовтня.Після цього вони набудуть статусу військовозобов'язаних, тож виїзд за кордон для них буде обмежений.