Нечистий «Шлях»: ідентифіковано тисячі чоловіків-втікачів

11:28, 15.09.2023
Нечистий «Шлях»: ідентифіковано тисячі чоловіків-втікачів

Ідентифіковано понад 2,2 тис. чоловіків, які втекли з країни завдяки системі Шлях.

Використання системи "Шлях" дослідили українські журналісти та виявили сотні громадських організацій і благодійних фондів, причетних до втечі з країни чоловіків призовного віку.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в матеріалі NGL Media.

 

Так, автори з’ясували імена та прізвища 2248 чоловіків, які виїхали за дозволами від Львівської ОВА і не повернулися.

 

ЗМІ зазначає, що "послуга" коштує на чорному ринку 3-5 тис. доларів з особи, тому насправді йдеться про десятки мільйонів доларів. Видання не публікує прізвище ухилянтів, натомість зосередившись на дослідженні громадських і благодійних організацій, які свідомо чи несвідомо сприяли їм, подаючи відповідні клопотання у ЛОВА.

 

Усього NGL.media виявило 372 такі організації.

 

"Рекордсменами" дослідження стали дві організації, які ведуть діяльність за однією адресою у місті Миколаїв Львівської області – місцевий осередок всеукраїнського товариства "Просвіта" і ГО "Театр Хліб".

 

 

"Ці дві організації входять до п’ятірки тих, що отримали найбільше дозволів через систему "Шлях". Лише від цих двох організацій змогли втекти майже 200 чоловіків. Листи до ЛОВА від імені миколаївського осередку "Просвіти" писала голова організації 34-річна Наталія Муха, яка також керує миколаївським народним театром "Хліб". А від ГО "Театр Хліб" писав її керівник 22-річний Роман Збудовський, учасник театру "Хліб", з’ясували NGL.media завдяки запитам. І Наталія Муха, і Роман Збудовський послідовно ігнорували дзвінки і повідомлення у месенджерах з проханнями прокоментувати виявлені NGL.media цифри",- йдеться в матеріалі.

 

У списку організацій, від яких втекли з України найбільше чоловіків фігурують, зокрема, "Комісія із боротьби з корупцією в м. Самбір" та "Відродження нашої України", від яких, за підрахунками журналістів, виїхало і не повернулось понад 100 чоловіків.

 

Під час нового дослідження ЗМІ виявили ще одну організацію, яка ймовірно пов’язана з цією історією.

 

"Завдяки інформації від ЛОВА відомо, що на зверненнях від такого собі "Благодійного фонду Степана Бандери", від якого виїхали і не повернулись майже 40 чоловіків, вказували телефон Анатолія Донця. Але він стверджує, що вперше чує про таку організацію і ніяких звернень від неї не надсилав. Керівник "Благодійного фонду Степана Бандери" Ігор Фесан раніше стверджував, що теж не надсилав у ЛОВА жодних звернень, а тепер спілкуватися відмовився.

 

Потрапила до нашого рейтингу і ще одна група ... пов’язаних волонтерських організацій – "Чистий Київ", "Байрактар.", "Наші добрі справи", "Українська гільдія активістів", "Небайдужі громадяни", "Український джавелін", "Громадська екологічна ініціатива", "Українські котики". За нашими підрахунками, від цієї групи виїхали і не повернулися понад 200 чоловіків призовного віку", - зазначають автори матеріалу.

 

Також у списку фігурують раніше невідомі організації - фонди "Легіон Січових Стрільців" та "Промінь нашої надії".

 

"Телефони цих організацій або вимкнені, або недійсні, а жодної інформації про їхню діяльність нема. Офіційно ці фонди зареєстровані у Львові, але їхні засновники зареєстровані на одній вулиці у Трускавці. На електронні листи на скриньку "Променю нашої надії" ніхто не відповів, натомість з "Легіону Січових Стрільців" відписали – але після згадки про "Шлях" на зв’язок більше не вийшли. Загалом від цих організацій не повернулися майже 150 людей.

 

Не вдалося сконтактуватись і з керівництвом фондів "Сприяння та допомоги" (43 "неповерненці"), "Збройні волонтери України" (32), "Код-Паляниця" і "Козацький гарт" (по 29 втікачів). А от з фондом "Рідна ненька" (23 чоловіки) таки вдалося поговорити. Його колишній керівник Павло Тузяк заявив, що таких прізвищ вони взагалі не подавали в списках на внесення до системи "Шлях".

 

Через запит до ЛОВА ми отримали копії звернень "Рідна ненька" – на частині документів вказане ім’я Павла Тузяка. Коли ми показали йому ці звернення йому, то він заявив, що "то не наші підписи і не наші печатки". Втім, Тузяк не захотів поділитись фото справжньої печатки і підписів, стверджуючи, що зробить це "хіба на ухвалу суду". Тому факт підробки мали б підтвердити чи спростувати правоохоронні органи", - пишуть журналісти.

 

Від "Фонд допомоги "Рух у майбутнє", пов’язаного з відомим львівським бізнесменом Григорієм Козловським, виїхали 23 особи.

 

Підписант Фонду Олег Шпур, що через фонд їх не подавали, але впізнав прізвища 7 осіб. Він додав, що один із чоловіків зі списку виїхав з паспортом Великобританії, а решта повернулись.

 

"Справді, один із них виїхав з іноземним паспортом, а ще один – супроводжуючи дитину з інвалідністю. Ще один чоловік повернувся вже після нашої розмови, у липні. Проте повернення ще трьох людей ми не змогли підтвердити", - додали у матеріалі.

 

Інформація тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, свідчить, що станом на кінець квітня через "Шлях" виїхали і не повернулися майже 19 тис. чоловіків призовного віку.

 

Офіційного "чорного списку" недобросовісних фондів та громадських організацій нема. Єдине відомо, що міністерство заблокувало доступ для 10 перевізників. Наразі для чоловіків, які використали систему "Шлях" для втечі з країни, нема ні адміністративної, ні кримінальної відповідальності.

 

Як повідомляла УМ, екстрадиція чоловіків-ухилянтів до України не можлива у масовому масштабі з-за кордону