Жінки з медичною освітою мають стати на військовий облік з 1 жовтня – Веніславський

14:41, 07.09.2023
Жінки з медичною освітою мають стати на військовий облік з 1 жовтня – Веніславський

З 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мають обов'язково стати на військовий облік. (Фото з відкритих джерел)

Жінки з медичною або фармацевтичною освітою мають стати на військовий облік з 1 жовтня.

 

Після цього вони набудуть статусу військовозобов'язаних, тож виїзд за кордон для них буде обмежений.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський у коментарі РБК-Україна у четвер.

 

Він нагадав, що з 1 жовтня жінки, які мають медичну або фармацевтичну освіту, мають обов'язково стати на військовий облік.

 

Депутат також зазначив, що представниці тих мирних професій, які є спорідненими з певними військово-обліковими спеціальностями, у разі добровільної згоди також можуть стати на військовий облік.

 

«Якщо вони (жінки - ред.) будуть стояти на обліку, то вони набувають статусу військовозобов'язаних. А військовозобов'язані виїжджають за кордон у тому порядку, який встановлено для військовозобов'язаних. Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд - тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає - тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду», - пояснив Веніславський.

 

Водночас політик повідомив, що Рада поки не планує розширювати перелік спеціальностей у жінок, які мають обов'язково ставати на військовий облік.

 

Нагадаємо, минулого року Верховна Рада ухвалила зміни до закону про мобілізаційну підготовку й мобілізацію, відповідно до якого жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають обов’язковому військовому обліку.

 

Як повідомляла "УМ", днями Веніславський мусив визнати, що масова екстрадиція чоловіків-ухилянтів з-за кордону, як про це заявляла влада, юридично неможлива.