З Польщі почали екстрадувати українців, причетних до переправлення нелегалів

16:34, 04.09.2023
З Польщі почали екстрадувати українців, причетних до переправлення нелегалів

У Прикордонній службі зазначили журналістам, що екстрадиція є частиною угоди з Україною. (Фото: Rzeczpospolita)

Поліцейські та прикордонники Польщі почали офіційно екстрадувати громадян України, які причетні до переправлення нелегалів у Європу.

 

Поляки вже видворили деяких таких осіб.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання Rzeczpospolita  у понеділок.

 

Зокрема, у Прикордонній службі зазначили журналістам, що екстрадиція є частиною угоди з Україною.

 

За даними прессекретарки Головного управління поліції Анни Міхальської, йдеться про “ухилянтів”. Аби повернути їх до країни, Україна має видати міжнародний ордер на арешт кожного з них.

 

“Якщо ми такого іноземця затримаємо, наприклад, для простої  перевірки на дорозі, наша система КСІП (Національна поліцейська інформаційна система, – ред.) покаже, що він є особою, яку переслідує прокуратура України, тому що дані Інтерполу є”, – уточнили у відомстві.

 

Надалі таку людину затримують і повідомляють до прокуратури. Чи будуть її екстрадувати або ні – вирішує польський суд.

 

Матеріал аналізує потенційну можливість видачі Україні ухилянтів від мобілізації. У цьому контексті згадано, кого Польща вже видворяла у минулому відповідно до домовленостей з Києвом.
 
"Польща вже вислала… українських громадян, які переправляють нелегальних іммігрантів до Європи. Виявляється, велика частина кур'єрів нелегальних мігрантів, яких ловить Польща, є громадянами України. Покарання за пособництво і підбурювання становить до восьми років", – йдеться у публікації, у якій не вказаний часовий проміжок здійснених депортацій.
 
У статті згадано, що голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія нещодавно припустив, що українські правоохоронні органи вимагатимуть екстрадиції чоловіків призовного віку, які незаконно виїхали з України, рятуючись від мобілізації.

 

Як повідомляла «УМ», в Україні перевірять всі рішення ВЛК, починаючи від 24 лютого 2022 року, щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були та можуть бути повʼязанізкорупційнимипорушеннями.