Льотчик-ас Юрій Булавка: Фігури вищого пілотажу не врятують від сучасних літаків та ракет

14:21, 13.08.2023
Льотчик-ас Юрій Булавка: Фігури вищого пілотажу не врятують від сучасних літаків та ракет

Льотчик Юрій Булавка зазначив, що українські льотчики виконують деякі завдання, технічно не передбачені для радянських літаків (Фото: Повітряні сили ЗСУ)

Авіаційний парк Збройних сил України не дозволяє ефективно вести бойові дії на рівні з російською авіацією, заявляє військовий льотчик, полковник Юрій Булавка.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться на сторінці Повітряних сил Збройних сил України у Фейсбуці.

 

Булавка, який у 2020 році в польському Ґданську здобув "Повітряного Оскара" за відмінний пілотаж на Су-27, наголошує, що "наші пілоти виконують такі маневри у небі, яких не побачиш на жодному світовому авіашоу… Вони щодня ризикують своїм життям, аби якомога краще виконати бойове завдання. Вищий пілотаж, звісно важлива річ, але в даних бойових умовах найважливіше – ближче притискатись до землі! І повірте, це дуже складно". 

 

Як зазначив Булавка, польоти на гранично малій висоті часто рятують життя пілоту, однак є великий ризик не впоратись з керуванням, натрапити на перешкоду, "крім того, при ураженні ворожою ракетою – мінімум часу, а відповідно і шансів, на катапультування". 

 

За його словами, українські льотчики виконують деякі завдання, технічно не передбачені для радянських літаків. 

 

"Ще у 2019-му, коли ми були в Литві, там стояло п’ять F-16 та один український Су-27. І хоч американські "F-ки" дещо програють за маневреністю, у технологічному плані пішли далеко вперед… Ще тоді ми усі розуміли, що потрібно переходити не просто на модернізовану техніку, а на якісно інший рівень літаків. Бо жодні фігури вищого пілотажу від сучасних літаків і ракет не врятують", - підкреслив він. 

 

Як зауважили у Повітряних силах, вже у перші тижні війни Булавка у складі української делегації брав участь у перемовинах з партнерами щодо перспективи надання Україні сучасних винищувачів та авіаційних засобів ураження. 

 

"Звісно, нас уважно слухали, з величезною повагою та розумінням, проте процес прийняття таких рішень – довга справа. Звичайно, тут в Україні ми відремонтували, відновили та підняли в небо усе, що могло б літати, проте вище голови не стрибнеш. Варто визнати: наш авіаційний парк не дозволяє ефективно вести бойові дії на рівні з російською авіацією. Усі наші штурмовики, винищувачі, бомбардувальники дають можливість лише стримувати ворога", - наголосив полковник.

 

Він підкреслив, що українські пілоти використовують протирадіолокаційні ракети HARM, керовані авіабомби JDAM, крилаті ракети Storm Shadow та Scalp, проте літаки F-16 дозволили б застосовувати це озброєння значно ефективніше і без ризику для життя пілотів. 

 

Адже, пояснив Булавка, щоб застосувати JDAM, льотчикам доводиться заходити у зону ураження ворожої ППО. 

 

"Ризик дуже великий, тому наші льотчики застосовують, скажемо так, нові тактичні прийоми, аби уникати ворожих ракет. "Виїжджаємо" на майстерності, продуманості операцій, досвіду та ентузіазмі... Ворог, маючи перевагу, працює так, як написано в підручниках з тактичної та вогневої підготовки. Ми використовуємо тактики, які не прописані в жодному підручнику і постійно їх змінюємо, вдосконалюємо, пристосовуємось до ситуації", - зазначив він.

 

Як відомо, з 24 лютого 2022 року по 13 серпня 2023 року Сили оборони України знищили 315 ворожих літаків і 313 гелікоптерів.

 

Як повідомляла УМ, координатор Ради національної безпеки Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі під час брифінгу заявив, що США відкриті для навчання українських пілотів на американських винищувачах F-16 на своїй території.