Через вас війна!»: на Черкащині напали на пораненого військового

12:53, 13.07.2023
Через вас війна!»: на Черкащині напали на пораненого військового

21-річний Андрій Конкудан напав на пораненого військовослужбовця. (Скріншот відео)

На Черкащині відкрито кримінальне провадження за фактом побиття пораненого військовослужбовця Олександра Сердюка в селищі Шрамківка Золотоніського району – ст. 125 (умисне легке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. 
 
Про це повідомляє «Україна молода», посилаючись на черкаське обласне управління поліції.
 
«Наразі військовослужбовець перебуває в лікарні», – зазначають в поліції Черкащини.
 
Ганебний напад на пораненого захисника стався 10 липня в селі Шрамківка Золотоніського району біля зупинки громадського транспорту. Там  між 21-річним місцевим жителем Андрієм Конкуданом та військовослужбовцем стався конфлікт, під час якого, уточнюють в поліції, молодик завдав тілесні ушкодження пораненому військовому. На місце події було викликано слідчо-оперативну групу. 
 
Про те, що сталося у Шрамківці стало відомо громадськості завдяки посту у ФБ волонтерки Тетани Сили, котра стала свідком нападу на військового. Жінка саме вийшла з  маршрутки.
 
«Я побачила, що військового із слідами поранень б'є ногами на проїжджій частині якийсь недоліток років двадцяти і з його вуст звучить фраза:" ви ЗСУшники кончені, вас мочить нада із-за вас війна." Підбігли люди, які були неподалік, відтягнути цього малолітнього виродка, допомогли піднятися військовому, бо він пересувається із костилем. Цей покидьок комусь телефонує і кричить, що зараз із Києва приїдуть пацани і вас порішають», – обурюється пані Тетяна.
 
Вона каже, що військовий виривався із рук своїх односельчан і, шкутильгаючи із костилем, пробував наздогнати цього нелюда. Жахіття було ще і в тому, що слідом за нападником їхали велосипедами хлопчаки років 12-ти і кидали по військовому дрібне каміння, викрикуючи образи.
 
Тетяна Сила говорить, що впізнала у військовому свого однокласника Олександра Сердюка і вибігла йому на зустріч, обійняла та намагалася зупинити.
 
«Ніколи іще не бачила, щоб сильний, мужній чоловік так плакав від образи. Я ніколи не забуду тремтіння його плечей під моїми руками від сліз, образи і безсилля. Саша, як багато інших моїх односельчан і однокласників, захищав нас із перших днів війни у найгарячіших точках - Соледар, Бахмут. Пройшовши пекло війни снайпером, він отримав множинні осколкові поранення, сильну контузію», – веде далі волонтерка.
 
Вона каже, що після госпіталю Олександра Сердюка, як і багатьох інших, «вивели поза штат із смішними 850 грн грошового забезпечення, поселивши у якомусь лісгоспі посеред лісу і боліт у приміщенні колишньої школи без умов для проживання, про будь-яку реабілітацію не йшлося». 
 
За її словами, Олександру надали відпустку і він приїхав у рідне село.
 
Коли про побиття військового стало відомо громадськості, 21-річного нападника привезли до госпіталю і він на колінах публічно вибачився перед військовим.
 
В черкаській обласній поліції зазначають, що в рамках досудового розслідування правоохоронці встановлюють всі обставини події.
 
Як повідомляла "УМ", в Ужгороді майор Варі з ТЦК напав на дружину фронтовика.