Затяті білоцерківські попи: священики УПЦ МП забарикадувалися у соборі, фото

13:07, 10.07.2023
Затяті білоцерківські попи: священики УПЦ МП забарикадувалися у соборі, фото

Поліція Київської області забезпечує правопорядок біля Спасо-Преображенського собору. (Фото: Фото: Поліція Київщини)

Священники УПЦ МП у Білій Церкві, що на Київщині, не хочуть залишати будівлю собору.

 

Як інформує УМ, про це 10 липня повідомила речниця поліції Київщини Ірина Прянішнікова та місцеві пабліки у Телеграм.

 

"Зранку, 10 липня, згідно з рішенням Білоцерківської міської ради про передачу Преображенського собору у користування ПЦУ, громадяни прийшли до Спасо-Преображенського собору з вимогами залишити культову споруду. На цей час з приводу події до поліції надійшло шість повідомлень, в тому числі про конфліктну ситуацію - бійку, хуліганство та тілесні ушкодження", - сказала вона.

 

Прянішнікова уточнила, що є відомості про те, що церковний представник закрився всередині та використовував вогнегасник, щоб не дати потрапити в середину приміщення. "Поки жодного повідомлення про це до поліції не надходило, однак правоохоронці фіксують усі події та згодом нададуть їм законної кваліфікації", - повідомила речниця.

 

 

Поліція Київської області забезпечує правопорядок біля собору. На місці працюють патрульні поліцейські, а також поліцейські діалогу та співробітники Білоцерківського управління поліції для належного реагування на можливі правопорушення і недопущення критичних ситуацій. Громадян закликають дотримуватися публічного порядку та бути законослухняними.

 

Телерам-канали повідомляли, що у Білій Церкві священники УПЦ МП застосовують вогнегасники проти людей. Понад 40 містян зібралися поблизу храму, аби вигнати їх з приміщення на вимогу громади. Правоохоронці також на місці.

 

 

Жителі Білої Церкви разом із представниками ПЦУ згодом все ж потрапили у Спасо-Преображенський собор. Як повідомив новий настоятель собору протоієрей Микола Гопайнич, представники УПЦ МП забрали ікони із собору.

 

 

Двері храму були не лише закриті, але і заварені зсередини металевим щитом. Служитель МП, що закрився всередині, використовував вогнегасник, щоби перешкоджати у відкритті дверей, розповів митрополит Білоцерківський.

 

З 30 червня 2023 року єдиним законним користувачем Спасо-Преображенського собору у міста Біла Церква є Управління Білоцерківської єпархії ПЦУ.

 

 

Зауважимо, що у Білій Церкві міська рада проголосувала за перехід Спасо-Преображенського собору до Православної церкви України.

 

Як повідомляла УМ, в Бородянці до ПЦУ перейшов храм, де піп-колаборант облаштував катівню.