ДБР оголосило підозру офіцеру: здав у полон 277 маріупольських морпіхів

11:13, 16.05.2023
ДБР оголосило підозру офіцеру: здав у полон 277 маріупольських морпіхів

Зрадник Костянтин Безсмертний. (Скріншот відео)

Начальнику речової служби 501 обмп Костянтину Безсмертному повідомило про підозру ДБР. Офіцер у квітні минулого року обманом змусив здатися в полон захисників Маріуполя, а також скасувало підозри 277 бійцям, яких звинувачували у дезертирстві.

 

Як інформує УМ, про це 16 травня повідомила пресслужба Державного бюро розслідувань.

 

З кінця лютого 2022 року військовослужбовці цього батальйону захищали Маріуполь. У квітні того ж року російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що начебто морпіхи 501 батальйону добровільно здалися у полон. В проросійських Telegram-каналах поширювали відео, на якому було видно чоловіків без зброї, які йшли з піднятими руками.

 

Правоохоронні органи рік тому почали розслідування за статтею 430 Кримінального кодексу (добровільна здача у полон).

 

«Слідство встановило, що насправді начальник речової служби тилу 501 ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися. Користуючись важкою ситуацією, в якій опинилися сили оборони в Маріуполі, зрадник спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад.

 

277 військовослужбовцям батальйону був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до "ДНР". Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон», - сказано в повідомлені.

 

За неофіційними даними, йдеться про старшого лейтенанта Костянтина Безсмертного.

 

ДБР також ухвалило рішення щодо закриття проваджень відносно 277 військовослужбовців 501 ОБМП за підозрою у дезертирстві. Таким чином, родичі морпіхів можуть отримувати виплати від уповноважених органів.

 

Також встановлено, що після диверсії в Маріуполі, начальник переїхав до рідного Бердянська і знову почав агітувати українських військових переходити на бік ворога та за винагороду надавати відомості щодо розміщення сил та засобів оборони України. Слідство встановило принаймні три відповідні факти протягом квітня-червня 2022 року.

 

Безсмертному повідомлено про підозру у держаній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України). Йому загрожує довічне ув’язнення. Триває слідство. Встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до злочину.

 

Як повідомляла УМ, «Цінитель» артефактів: ДБР знайшло у екснардепа Горбатова унікальну колекцію.