ПЦУ перевірятиме «священників-перебіжчиків» з УПЦ МП - Епіфаній

10:16, 12.05.2023
ПЦУ перевірятиме «священників-перебіжчиків» з УПЦ МП - Епіфаній

В ПЦУ вирішили діяти за принципом: довіряй, але перевіряй. (Фото з відкритих джерел)

Священників УПЦ МП, які виявили бажання перейти до ПЦУ, Помісна церква України буде перевіряти.

 

Як інформує УМ, про це повідомив митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній в інтерв’ю виданню «Волинські новини».

 

«Якщо священник не проповідував відкрито ідеологію русского міра, не заплямував себе цією «ідеологією, то, звичайно, ми приймаємо його. Щодо цього можна пересвідчитись дуже легко – зі слів громади. Коли громада вирішує про перехід і священник підтримує громаду, це засвідчує, що він є патріотом, хоч і перебував певний час у складі московського патріархату.

 

Я переконаний, що там ще є багато священників, які є патріотами України. Звичайно, що ті священнослужителі та архієреї, які відкрито проповідували цю ідеологію, які мають російські паспорти, але в майбутньому захочуть перейти в ПЦУ, повинні покаятися, відмовитися від російського громадянства, відректися від ідеології русского міра.

 

Тоді й буде відповідне рішення щодо їхнього прийняття до складу ПЦУ. Я бачу і чую, що українське суспільство турбується про це. Тому ми будемо перевіряти, робити все задля того, щоб такі люди, прийшовши до української церкви, не руйнували її зсередини», — зазначив Епіфаній.

 

Якщо священник не проповідував відкрито ідеологію русского міра, то його приймуть до ПЦУ за свідченнями громади.

 

Як повідомляла УМ, Громада 500-річного села на Поділлі проголосувала за перехід до ПЦУ.