У Варшаві російський посол змушений був вшанувати пам'ять загиблих українців

18:00, 09.05.2023
У Варшаві російський посол змушений був вшанувати пам'ять загиблих українців

Активісти змусили посла РФ у Варшаві покласти квіти до інсталяції пам’яті українців, які загинули через російську агресію

У Польщі громадські активісти заблокували послу РФ шлях, і йому довелося покласти квіти до меморіалу загиблим українцям внаслідок російської агресії, замість радянського пам’ятника, до якого він ніс квіти.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють активісти ініціативи "Євромайдан-Варшава" та активістка Наталка Панченко.

 

Активісти створили довкола пам’ятника радянським солдатам у Варшаві велетенську інсталяцію, що зображує понівечені війною українські міста і символічні могили загиблих українців. Задум полягав у тому, щоби послу довелося "або піти по-людськи через головний вхід, проходячи обстріляні росіянами Маріуполь, Бучу, Ірпінь та свідомо йти по гробах і крові українців, або лізти, як дічь, по кущах боковими входами".

 

У підсумку посол не став підходити до самого пам’ятника та залишив принесені квіти перед створеною активістами інсталяцією. 

 

У коментарі ЗМІ посол РФ Сергєй Андрєєв висловив жаль, що йому другий рік поспіль не вдається вшанувати пам’ять радянських військових через такі перешкоджання, але одразу ж додав, що це його "не засмучує". 

 

Перед 9 травня посольство Росії зверталося до МЗС Польщі з проханням "організувати захист громадського порядку".  

 

Нагадаємо, у 2022 році на 9 травня Андрєєва облили штучною кров´ю. 
 


Як повідомляла УМ, у польському місті Глубчиці відбувся демонтаж пам’ятника подяки Червоній армії, що був встановлений у 1945 році.