Найрезультативніший зенітник ЗСУ «Кельт»: у бою загинув Андрій Лінійчук

15:33, 30.04.2023
Найрезультативніший зенітник ЗСУ «Кельт»: у бою загинув Андрій Лінійчук

На рахунку Андрія Лінійчука - 16 збитих дронів "Орлан-10", 1 безпілотник "Zala" та ворожий вертоліт Ка-52. (Фото: Фейсбук 95 окрема десантно-штурмова бригада Збройнi Сили України 7 год ·)

Україна втрачає кращих з кращих на війні за свободу: в боях за нашу державу загинув Андрій Лінійчук з позивним "Кельт" – воїн, який збив найбільшу кількість ворожих повітряних цілей за час повномасштабної війни.

 

Як інформує УМ, про це 30 квітня повідомила пресслужба 95-ї окремої десантно-штурмової бжригади у Фейсбуці.

 

Воїн родом з Любарщини, що на Житомирщини. Ще у 2020 році після закінчення університету він підписав контракт та пішов у лави ЗСУ боронити нашу країну на Сході.

 

Повномасштабне вторгнення він зустрів під Горлівкою, що на Донеччині на позиціях ЗРК «Стріла», у розрахунку якої тоді працював.

 

Андрій Лінійчук був першим, хто здійснив бойове застосування переносного зенітно-ракетного комплексу Martlet — модифікації Starstreak, яку розробили у Великій Британії та надали Україні в межах військової допомоги.

 

Під час повномасштабного вторгнення "Кельт" став найрезультативнішим зенітником Збройних Сил України. На його рахунку 16 збитих дронів "Орлан-10", 1 безпілотник "Zala" та навіть ворожий вертоліт Ка-52. За це він отримав орден "За мужність".

 

За час вторгнення "Кельт" двічі зазнав поранень і під час лікування не міг дочекатися можливості знову повернутися на фронт. На жаль, під час чергового обстрілу з боку росіян Андрій Лінійчук загинув.

 

«Андрія нам буде не вистачати. Він став нам братом. Його наполегливість і відповідальність були для нас прикладом, а почуття гумору – розрадою під час бойових виходів. Ми обов’язково помстимося за смерть Андрія» - сказав побратим воїна Олександр.

 

Як повідомляла УМ, в Бахмуті загинув історик, археолог, краєзнавець Юрій Коваленко, який обороняв Україну від російських загарбників з 2014 року.