Робочу групу з медичних питань при Міноборони очолила «Тайра»

15:18, 28.04.2023
Робочу групу з медичних питань при Міноборони очолила «Тайра»

Юлія Паєвська - українська військовослужбовиця, парамедикиня, волонтерка та доброволиця; командирка підрозділу «Янголи Тайри».

Постійну робочу групу на чолі з парамедикинею Юлією Паєвською, "Тайрою" створено при Міністерстві оборони України. Ця новоутворена група покликана спростити вирішення медичних питань для військовослужбовців.

 

Як інформує УМ, про це повідомив 28 квітня на пресконференції міністр оборони Олексій Резніков

 

Резніков констатував, що бюрократичні процедури медичного характеру викликають обурення в людей, навіть абревіатура ВЛК (військово-лікарська комісія) має негативну конотацію.

 

Деякі процедури спрощуються завдяки діджиталізації – Міноборони чекає від Мінцифри "певний продукт". Але й саме діє, додав міністр.

 

«Ми відреагували на велику кількість громадських організацій і волонтерів, які займаються медичним супроводом наших воїнів, захисників і захисниць. Ми подивилися на весь перелік зауважень, в хорошому сенсі претензій та рекомендацій.

 

Проведено зустріч з 42 організаціями, домовилися створити постійну робочу групу при Міністерстві оборони з цього приводу. Можливо вона потім також інституціоналізується в щось, як робоча група по антикор напрямках перетворилася в Антикорупційну раду.

 

На тій зустрічі зголосилась очолити цю групу відома всім Юлія Паєвська, "Тайра". Вона погодилася очолити цю групу і напрацювати певні пропозиції разом із тими, хто до неї доєднається», - повідомив Резніков.  

 

Паралельно Резніков доручив своїй заступниці Ганні Маляр та командувачці Медичних сил ЗСУ Тетяні Остащенко впродовж 10 днів проїхатися по "найбільш важливих місцях, де зона підвищеної уваги", в першу чергу це лінія фронту, і відвідати всі ВЛК там.

 

"Сьогодні вони мають вирушати у це відрядження і я маю протягом 10 днів отримати доповідь, що там насправді відбувається, які потреби там є", – сказав міністр.

 

Він повідомив, що вже збільшено кількість ВЛК вздовж лінії фронту, щоб поранені бійці могли звертатись у ці установи – не лише на території військових госпіталів, а й на території цивільних.

 

Крім того, буде введено посади додаткових психологів у всіх лікувальних закладах, щоб військові могли отримати допомогу ще під час медичного лікування.

 

Як повідомляла УМ, Лауреаткою міжнародної премії International Women of Courage (IWOC) стала український парамедик і волонтерка Юлія Паєвська (Тайра). Престижну премію вручає Державний департамент США.