Канатове: через обстріл аеродрому затримано екскомандира підрозділу ССО Червінського

16:34, 24.04.2023
Канатове: через обстріл аеродрому затримано екскомандира підрозділу ССО Червінського

Внаслідок ворожого ракетного обстрілу аеродрому «Канатове» загинув командир військової частини. (Фото СБУ)

Служба безпеки України затримала колишнього виконувача обов’язків командира однієї із частин ССО Романа Червінського на Тернопільщині.

 

Його підозрюють у самовільному проведенні «спецоперації щодо угону російського літака», що спричинило ракетний удар ворога по аеродрому «Канатове».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Українська правда з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах. 

 

Як відомо, голова СБУ Василь Малюк заявив, що Роман Червінський переховується від слідства та є дезертиром. 

 

Червінського, якому спецслужба оголосила підозру 21 квітня, затримали на Тернопільщині вранці у понеділок. Суд має обрати йому запобіжний захід 25 квітня. Раніше Офіс генпрокурора зазначав, що клопотатиме про арешт фігуранта.

 

Підозра Червінському була оголошена за статтею ККУ "Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень", які призвели до ракетного обстрілу ворогом аеродрому «Канатове» у Кіровоградській області влітку 2022 року. 

 

Червінський намагався переманити на сторону України російського пілота, але ворог дізнався, де розміщувались українські літаки та особовий склад. Через ракетний удар рф загинув командир військової частини, а 17захисників отримали поранення. Також були знищені 2 бойові винищувачі, а злітна смуга та інша техніка й будівлі зазнали значних пошкоджень.

 

В спецслужбі наполягають, що ця операція проводилася попри заперечення СБУ та без згоди відповідних державних органів.

 

Червінський був одним із розвідників, які в 2020 році організовували операцію із затримання російських бойовиків групи «Вагнер», виманюючи їх у Білорусь. Там службовці ПВК мали б сісти на літак, який згодом українські спецслужби аварійно посадили би в Україні. Коли ця історія стала публічною, то отримала назву «вагнергейт».

 

До служби в ГУР, за часів президентства Порошенка, Червінський був начальником 5-го департаменту контррозвідки СБУ, який вважається найсекретнішим підрозділом відомства.

 

Як повідомляла УМ, СБУ затримала начальника вокзалу Херсона, який допомагав перекидати військові ешелони рф в Україну.