Збив трьох курсанток напідпитку: майор Холодний засуджений на 6 років

00:34, 04.04.2023
Збив трьох курсанток напідпитку: майор Холодний засуджений на 6 років

Володимир Холодний у Шевченківському райсуді Києва. (sudreporter.org)

Шевченківський райсуд Києва виніс вирок майору Української військово-медичної академії Володимиру Холодному, який напідпитку збив автівкою трьох першокурсниць академії та покалічив їх.

 

Вирок Феміди - 6 років позбавлення волі та заборона на 3 роки кермувати транспортними засобами.

 

Як інформує Україна молода, про оголошення вироку в резонансній справі дворічної давності повідомляє «Судовий репортер» в понеділок, 3 квітня.

 

Зазначається, що суддя Антоніна Кваша також задовольнила й позов військового шпиталю про стягнення із Холодного 249 тис. грн на лікування потерпілих.

 

Що й казати, внаслідок дій безвідповідального майора у двох дівчат ампутували по одній нозі, а у третьої були переломи ніг.

 

 

Інцидент стався 25 серпня 2020 р. Тоді майор наїхав на дівчат, які стояли на ґанку, чекаючи на свою першу військову форму.

 

Холодний служив у військовій частині і лише 13 серпня 2020 року, за два тижні до аварії, був переведений до Академії на посаду начальника курсу факультету підготовки військових лікарів. У день ДТП він формально перебував у відпустці, але з власної ініціативи з'явився на роботу, щоб нібито допомогти отримати для курсантів речове забезпечення.

 

Потерпілі і свідки засвідчили, що Холодний не один був пʼяний на роботі того дня. Нетверезими були й двоє інших офіцерів – начальники 2-го і 3-го курсу в академії, а Холодний мав стати начальником 1-го курсу. Тобто офіцери, ймовірно, щось святкували.

 

Зауважимо, що 31 березня прокурор Дарʼя Лисенко вимагала максимального покарання – 8 років увʼязнення. Мовляв, попри заяви про визнання вини, поведінка обвинуваченого в суді, а саме –затягування розгляду справи, не свідчила про щире каяття.

 

 

Потерпіла Галина Николин підтримала позицію прокурорки, кажучи, що Холодний є соціально безвідповідальною особою. Офіцери не можуть бути перед своїми підлеглими у стані спʼяніння і тим більше під дією алкоголю сідати за кермо.

 

«Будь-яка моя карʼєра зламана цією особою як військова, так і цивільна. Шкода, нанесена мені, забрала моє хобі – а саме спорт та подорожі. Я постійно відчуваю страх і тривогу перед автомобілями. Мене позбавили нормального сну. Я постійно просинаюся під звуки проїжджаючих автомобілів і на будь-які звуки…

 

Незважаючи на те, що я пройшла курс лікування у психіатра, а після аварії чотири місяці не могла ні їсти, ні спати взагалі. Це зі мною буде до кінця життя. Кожного разу я згадую цей день – 25.08.2020 та бачу, що на місці події було близько 15 осіб, жертв могло бути набагато більше. Ніхто ніколи не поверне нам нашого здоровʼя», — сказала дівчина у суді.

 

Потерпіла Тетяна Стінська підтримала суворе покарання і заявила: «Майор Холодний замість того, щоб тікати від правосуддя, міг би відбути вже деякий час свого покарання. Якщо він надіявся, що за ці роки наші емоції стихнуть, це марно, тому що… (плаче) Він не знає, що таке вдягати протез кожного ранку, який не хоче вдягатись! Що таке на милицях ходити, які будуть з тобою до кінця життя. Як у 24 роки розбилося все твоє життя!».

 

Проте адвокат обвинуваченого вважає, що звинувачення Холодного в затягуванні справи – це лише емоції потерпілих. З початком повномасштабного вторгнення росії Холодний, за словами захисника, просився на фронт, але через нерозглянуту кримінальну справу йому відмовляли. І додав, що Холодний скоїв ненавмисний злочин, із необережності. Тож адвокат просив звільнити Холодного від відбуття покарання, тобто дати йому 5 років позбавлення волі умовно.

 

Сам Холодний також просив для себе мʼякшого вироку.

 

Як нагадують журналісти, майора Холодного допитували в лютому 2021-го. Він визнав провину, попросив вибачення в дівчат і погоджувався на короткий судовий розгляд, тобто без дослідження всіх доказів та заслуховування свідків. Але потім передумав і захотів повного процесу. Тож слухання тривало ще 2 роки.

 

Останні кілька місяців засідання пʼять разів поспіль відкладалися: Холодний не міг забезпечити явку своїх свідків, але наполягав на їх допиті. Коли свідки вкотре не зʼявилися, суддя поставила питання про повторний допит обвинуваченого та перехід до дебатів.

 

Після цього Холодний заявив відвід судді, але йому відмовили. Вдруге давати свідчення майор відмовився.

 

Як повыдомляла "УМ", у вересны 2020 року курсантки Української військово-медичної академії Олександра Гуй, Тетяна Ніколаєва та Галина Николин, які були скалічені п’яним майором Володимиром Холодним 25 серпня, відмовилися від грошової компенсації від кривдника.