У Раді незадоволені мобілізаційними методами із застосуванням сили

07:53, 20.02.2023
У Раді незадоволені мобілізаційними методами із застосуванням сили

В Україні вже майже рік діє правовий режим воєнного стану і триває загальна мобілізація. (Фото з відкритих джерел)

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки планує заслухати доповіді відповідальних за мобілізаційні заходи в Україні вже на цьому тижні.

 

Нардепи незадоволені окремими мобілізаційними методами, які практикують представники ТЦК і СП. Зокрема, коли вручають повістки на вулицях та навіть завдають тілесних ушкоджень громадянам.

 

Як інформує Україна молода, про це член комітету, представник президента у ВР Федір Веніславський повідомив в інтерв‘ю Укрінформу.

 

Обранець нагадав, що з першого дня повномасштабного російського вторгнення, 24 лютого минулого року, в Україні діє правовий режим воєнного стану і триває загальна мобілізація.

 

Пан Веніславський пояснив, що під час загальної мобілізації територіальні центри комплектування і соціальної підтримки військовослужбовців постійно здійснюють мобілізаційні заходи в межах кількісних і якісних показників, які формуються Генеральним штабом з огляду на потреби ЗСУ.

 

Водночас лен парламентського комітету наголосив, що для звільнення територій необхідні потужні резерви. За його словами, ці резерви формуються. Наприклад, у Міністерстві внутрішніх справ – за програмою покійного міністра Дениса Монастирського, "Гвардія наступу", куди висловили бажання вступити вже десятки тисяч громадян.

 

«На жаль, є мобілізаційні методи, які нас, членів Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, не задовольняють. (На цьому тижні) ми ініціювали засідання комітету, де заслухаємо керівників на рівні Збройних Сил України, які відповідають за мобілізаційні заходи, щодо резонансних випадків, коли представники військових комісаріатів вручають повістки буквально на вулиці, іноді завдаючи тілесних ушкоджень громадянам. Це неправильний механізм», – додав нардеп.

 

Мало цього, пан Веніславський навів приклад, що навіть одному з народних депутатів, члену Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, також вручили повістку просто на площі.

 

«Це свідчить про те, що триває не зовсім кваліфікована процедура», – вважає депутат.

 

І зауважив, що за результатами засідання комітету буде надано рекомендації Кабінету Міністрів щодо визначення чітких меж, в яких представники військових комісаріатів можуть діяти, а в яких – не можуть.

 

Як повідомляла «УМ», громадськість України вкрай обурили обставини загибелі на фронті мобілізованого солдата Богдана Покітко з Тернополя.  Адже воїн був направлений на фронт за наказом, без військової підготовки і вже за 4 дні після цього загинув у найгарячішій тоці фронту - під Бахмутом.