На фронт без підготовки: у Тернополі з’ясовують обставини загибелі Богдана Покітко

00:39, 20.02.2023
На фронт без підготовки: у Тернополі з’ясовують обставини загибелі Богдана Покітко

Богдан Покітко був вмотивованим та чесним громадянином. (facebook.com/butusov.yuriy)

Громадськість Тернополя, а згодом і України вкрай обурили обставини загибелі на фронті мобілізованого солдата Богдана Покітко.

 

Адже воїн був направлений на фронт за наказом, без військової підготовки і вже за 4 дні після цього загинув у найгарячішій тоці фронту - під Бахмутом. 

 

Як інформує Україна молода, спочатку мер Тернополя Сергій Надал оприлюднив співчуття рідним полеглого ще 16 лютого бійця та оприлюднив його прізвище – Богдан Покітко, 33 роки.

 

На пост мера одразу відреагувала волонтерка Оксана Огородник, яка знала Богдана. Вона закликала людей відреагувати і залишити коментарі на сторінці мера.

 

За її даними, повістку пан Покітко отримав на зупинці громадського транспорту 16 січня коли їхав на роботу.

 

«Навчання боєць у навчальній частині та на полігоні не проходив. Він не проходив навчання поводженню зі зброєю (розбір-збір АК і все). В армії – не служив. Результат – 16 лютого 2023 року немає Богдана, немає друга, немає сина, немає коханої людини. Пройшов місяць від вручення повістки. Ганьба всім відповідальним особам – це буде на вашій совісті!», – наголосила пані Огородник.

 

У соцмережах люди також обурені тим, що у військкоматі не звернули уваги, що рідний брат Богдана – Михайло – вже служить у ЗСУ і мати залишається сама без належної опіки та допомоги.

 

«Винні мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Скільки ще таких хлопців моді загинути через безкарність», «Ганьба», «Нехай йдуть, ще ті, що у військкоматі сидять у них і практика є і досвід є», – пишуть люди.

 

Відтак, керівництво Тернопільського ТЦК та СП змушене було відреагувати на скандал і призначило службову перевірку, щоб встановити відповідальних за підготовку та навчання особового складу.

 

Як повідомили в ТЦК, Богдан Покітко після проходження ВЛК був призваний до війська 18 січня, а вже 31.01 склав військову присягу та служив у роті охорони. Вже 12 лютого захисника перевели до нового місця проходження служби, де він загинув внаслідок бойових дій 16 лютого.

 

У Тернопільському ТЦК запевняє, що цей випадок не є системним та закликають суспільство дочекатися результатів службової перевірки.

 

 

Водночас родичі Богдана та його друзі вимагають провести розслідування та покарати тих, хто відправив мобілізованого на війну без підготовки. Подробиці вони розповіли відомому журналісту Юрію Бутусову, які він оприлюднив у соцмережах.

 

Журналіст розповів, що до нього звернулась Валентина Покітко - дружина рідного брата Богдана - Михайла Покітка, який теж захищає Україну.

 

«Ніякого досвіду служби в армії у Богдана не було. Але Богдан казав, що якщо країні потрібно, то він теж стане служити. Богдана зарахували до складу роти охорони Тернопільського військкомату. Він стояв у караулах та брав участь у роздачі повісток. За свідченням близьких, він один раз виїжджав на полігон, та відстріляв не більше одного магазина, ніякої іншої підготовки не було. Родина чекала, що час для підготовки настане пізніше», - написав пан Бутусов.

 

Журналіст зазначив, що вже 11 лютого Богдана Покітко відправили з Тернополя на фронт, куди він і прибув 12 лютого. Чоловік від цього не відмовився, хоча міг, оскільки інші солдати повідомили, що в них немає навичок та не захотіли їхати на передову.

 

«Про те, що на фронт посилають непідготовленого бійця у тернопільському військкоматі, звичайно, знали. І тим не менше, Богдана відправили на війну», - вважає журналіст.

 

14 лютого Богдан Покітко зателефонував колегам по роботі та розповів, що він перебуває у Слов'янську, бо вони чекають нового командира і у складі поповнення «будуть зараховані у 10-ту гірсько-штурмову бригаду, де його, звичайно, сприйняли як піхотинця, який готовий виконувати завдання на першій лінії».

 

«Богдан бачив, що деякі бійці з поповнення кажуть, що вони обмежено придатні, але Богдан вважав негідним оголошувати свою непідготовленість, він вирішив без будь-яких скарг виконувати усі накази. 16 лютого Богдан Покітко загинув у бою», - написав Бутусов.

 

І додав: «Богдан був вмотивованим та чесним громадянином, і якби він отримав хоча б мінімальну підготовку, він міг би стати якісним бійцем, сержантом. Родина Богдана Покітка вимагає встановити, яка конкретно посадова особа тернопільського військкомату ухвалила рішення направити непідготовлену людину на передову, що призвело майже миттєво до загибелі? Хто конкретно відповідав за бойову підготовку перед виїздом, що було для цього зроблено? На вимогу військового керівництва у Кримінальний кодекс були прийняті зміни, які карають за невиконання наказів. Чи є втрата життя солдата таким чином порушенням норм підготовки та злочинною недбалістю? Чи буде порушена кримінальна справа?».

 

Як повідомляла "УМ", військовослужбовці, які несуть службу в тилу, за межами бойових дій сходу, півдня чи півночі країни, не отримують додаткову місячну виплату у 30 тисяч гривень вже з 1 лютого.