Новинський та митрополит Павло потрапили під санкції

11:55, 25.01.2023
Новинський та митрополит Павло потрапили під санкції

Санкції введені проти настоятеля Лаври митрополита Павла, Новинського та інших церковників УПЦ (МП) (Фото з відкритих джерел)

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти Вадима Новинського, митрополита Павла та низки представників рпц.

 

Як інформує Україна молода, відповідний указ опубліковано на сайті глави держави. 

 

«Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 24 січня 2023 року «Про внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», — йдеться у документі.

 

Згідно з рішенням РНБО, вносяться зміни до санкцій, застосованих відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони від 1 грудня 2022 року "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", уведеного в дію Указом Президента України від 1 грудня 2022 року № 820/2022.

 

В оприлюдненому додатку вказано, що санкції застосовуються до 10 осіб: 

 

—Вадима Новинського – екснардепа, бізнесмена та клірика УПЦ МП,

—Павла Лебедя – намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ МП,

—Ростислава Швеця – так званого "митрополита Сімферопольського і Кримського Руської православної церкви", 

—Костянтина Чернишова – так званого "єпископа Бахчисарайського, вікарія Сімферопольської єпархії Руської православної церкви",

 

—Олександра Овсяннікова – так званого "єпископа Джанкойського і Роздольненського Руської православної церкви, керуючого Джанкойською єпархією",

—Олександра Таранова – так званого "архієпископа Ровеньківського і Свердловського Руської православної церкви",

 

—Олега Іванова – митрополита Ізюмського і Куп'янського Української православної церкви МП,

—Олексія Маслєннікова – єпископа Роменського і Буринського УПЦ МП,

—В'ячеслава Опанасенка – так званого "єпископа Коктебельського Руської православної церкви, вікарія Феодосійської єпархії",

—Володимира Удовенка – керуючого Феодосійською єпархією УПЦ МП, митрополита Платона.

 

Так, окрім вже раніше застосованих обмежень вказаним особам забороняється вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції згідно з цим Законом, також припиняються культурні обміни, наукове співробітництво, освітні та спортивні контакти, розважальні програми з іноземними державами та іноземними юридичними особами.

 

Контроль за виконанням рішення покладено на секретаря РНБО. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

 

Як відомо, у грудні РНБО застосувала персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи(санкції) до депутата Верховної Ради кількох скликань від політичної партії "Опозиційний блок", бізнесмена та проросійського політика Вадима Новинського; намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ московського патріархату Петра Лебедя та деяких священників Української православної церкви (МП). Санкції та обмежувальні заходи застосовуються на п'ять років.

 

23 січня Рада національної безпеки й оборони України ухвалила рішення про запровадження санкцій проти 22 російських духовних осіб, зокрема проти 21 представника рпц, а також голови Духовної ради російського Об’єднаного союзу християн віри євангельської (п’ятидесятників). 
 


Як повідомляла УМ, за рішенням Ради нацбезпеки і оборони проти двох десятків представників Російської православної церкви запроваджено санкції. Відповідний список "діячів" РПЦ опубліковано.·