Митрополит Іонафан постане перед судом за пропаганду російської агресії

13:35, 10.01.2023
Митрополит Іонафан постане перед судом за пропаганду російської агресії

Митрополит УПЦ МП Тульчинський і Брацлавський Іонафан – в миру Анатолій Єлецьких. (Фото з відкритих джерел)

Служба безпеки України зібрала беззаперечні факти вини митрополита церкви московського патріархату у Вінницькій області Іонафана (Анатолій Єлецьких), який підтримував захоплення української влади та виправдовував російську збройну агресію проти України. Зраднику загрожує до 8 років ув’язнення. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба СБУ.

 

Повідомляється, що обвинувальний акт направлено до Тульчинського районного суду Вінницької області.

 

За матеріалами СБУ митрополиту загрожує реальний термін покарання – до 8 років позбавлення волі.

 

За даними слідства, митрополит УПЦ МП Тульчинський і Брацлавський Іонафан – в миру Анатолій Єлецьких - поширював серед вірян пропагандистські листівки, де закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України.

 

Також на одному із сайтів РПЦ він розміщував публікації на підтримку російських окупантів та їхніх воєнних злочинів. Під час обшуків за місцем його проживання та у релігійних спорудах правоохоронці виявили: комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинних дій, прокремлівські агітки та літературу.

 

Ініційована СБУ експертиза вилучених матеріалів підтвердила факти незаконної діяльності єпископа. Дії фігуранта кваліфіковано за чотирма статтями Кримінального кодексу України.

 

11 жовтня стало відомо про обшуки в митрополита Іонафана. 

 

12 жовтня Служба безпеки України підтвердила викриття керуючого однієї з єпархій УПЦ МП на Вінниччині Іонафана,  який виправдовував агресію РФ і розпалював міжконфесійну ворожнечу серед вірян.

 

7 листопада стало відомо, що за матеріалами СБУ вінницькому митрополиту УПЦ МП Іонафану оголосили підозру в розпалюванні релігійно ворожнечі.

 

Сам церковник заявляв на сторінках своєї єпархії, що озвучені  спецслужбою закиди є безпідставними і не відповідають істині. В кінці листопада стало відомо, що Іонафан потрапив до лікарні і що в нього запланована операція.

 

Як повідомляла УМ, Служба безпеки завершила контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Херсонській, Кіровоградській, Дніпропетровській і Рівненській областяхЗнайшла проросійські агітлистівки, триколори та склади окупантів.