Різдво на передовій святкують бійці ЗСУ та Нацгвардії

12:51, 25.12.2022
Різдво на передовій святкують бійці ЗСУ та Нацгвардії

Війна війною, а Різдво - "за розкладом". (Фото: Фейсбук Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Різдвяні світлини із фронту опублікували в Генштабі та Національній Гвардії: на них видно, що українські захисники змогли влаштувати Святвечір навіть на передовій.

 

"Кутя, молитва й бойове братерство додають святковому вечору особливої атмосфери", - кажуть бійці.

 

Військові зустріли свято в окопах, але за великим столом з побратимами. На ньому були традиційні пісні страви, свічки та дух Різдва.

 

Як інформує УМ, про це 25 грудня повідомила пресслуба Генерального штабу ЗСУ у Фейсбуці.

 

"Христос народився! Українські воїни святкують", — йдеться в повідомленні Генштабу ЗС України.

 

 

Фото опублікували і на сторінці Національній Гвардії у Фейсбуці.

 

 "Попри війну і вимушену темряву, світлий дух Різдва приходить до українців. Щороку стає більше тих, хто святкує народження Ісуса Христа разом із більшою частиною християнського світу — 25 грудня, — йдеться у повідомленні. — Нацгвардійці сьогодні зустрічають Різдво разом.

 

Військовослужбовці зібралися відзначити Святвечір: кутя, молитва й бойове братерство додають святковому вечору особливої атмосфери. А ще віра в те, що з нинішніх випробувань наш народ вийде переможцем, відновить кордони своєї держави і відбудує зруйновані окупантами міста".

 

У бійців на столах було 12 пісних страв — кутя, різні види риби, вареники, салати, узвар. "Сьогодні в нас розширене, святкове меню. Варили кутю для наших хлопців і дівчат, як для своєї родини. А інакше і не може бути. Військовий підрозділ – одна велика сім’я, і підтримувати одне одного треба відповідно", — розповів кухар Артем.

 

"Це дуже приємно і важливо. Святвечір розпочинає святкування Різдва. Зазвичай ми відзначали його з родинами, в сімейному колі. Сьогодні ми також святкуємо Різдво з родиною, адже поруч мої брати по зброї. Нехай моя дружина вибачить. Наступне Різдво я обов’язково проведу з нею, але цього року – з моїми побратимами", — додав гвардієць Роман.

 

 

У свою чергу Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній привітав всіх українців, які святкують сьогодні подію Різдва Христового.

 

"Син Божий став Сином Людським, щоби дітей людських зробити дітьми Божими. Спаситель навчав нас любити одне одного. Він приносить мир на землю. Але, на жаль, гріх братовбивства і людиноненависництво досі продовжують існувати. На нашій землі через дії агресора знову проливається кров. Але подія Різдва Христового запевняє нас в тому, що світло завжди перемагає темряву. Народжений Син Божий сповістив людству, що земне життя — це сходинка до життя вічного. І це допомагає нам долати життєві виклики і випробування, прагнучи перемоги над злом, добра і справедливого миру", — написав митрополит Епіфаній.

 

Він додав, що саме за це наші молитви сьогодні до Того, хто несе людям мир. "Він — це найдорожче і найцінніше надбання людей на землі, якого прагнуть усі свідомі люди, діти Божі. Подія Різдва Христового об'єднує людей у всьому світі в цих світлих прагненнях. Нехай зміцнить Господь усіх нас в доброму душевному й тілесному здоров’ї і подасть нам Свою благодатну допомогу на добрі справи, задля перемоги над злом!", — додав предстоятель ПЦУ. 

 

Як повідомляла УМ, предстоятелі УГКЦ та ПЦУ Святослав і Епіфаній міркують над реформою церковного календаря.