Залужний підтримує закон №8271 щодо посилення покарання військовослужбовців

23:54, 19.12.2022
Залужний підтримує закон №8271 щодо посилення покарання військовослужбовців

Генштаб ЗСУ бажає посилити дисципліну на фронті. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний публічно заявив про підтримку законопроєкту №8271 щодо посилення кримінальної відповідальності військовослужбовців, який викликав неабиякий суспільний резонанс.

 

Законопроєкт на минулому тижні ухвалила Верховна Рада і він перебуває на підписі у Президента.

 

Окремі правозахисники та громадські організації закликають главу держави ветувати його (відповідна петиція набрала понад необхідні 25 тисяч голосів українців лише за добу) , тоді як генерал Залужний розраховує, що законопроєкт таки буде підписано.

 

Як інформує Україна молода, свою позицію Залужний озвучив у відповідному зверненні у понеділок, 19 грудня ввечері.

 

Головнокомандувач Збройних сил України вказав на те, що він змушений підняти досить складну тему: посилення кримінальної відповідальності для військових, зокрема, за самовільне залишення військової частини, місця служби чи поля бою, дезертирство, непокору і невиконання бойових наказів.

 

«Я підтримую відповідні зміни до законодавства, ухвалені Верховною Радою України, і прошу Президента підписати закон. Моя думка чітко віддзеркалює позицію командирів угруповань та військових частин, які вимагали системного вирішення цього комплексу питань», – сказав «залізний» генерал.

 

Головнокомандувач ЗСУ вважає несправедливою ситуацію, коли за недотримання дисципліни військовослужбовці можуть «сплатити штраф, розмір якого становить до десяти відсотків бойових виплат, або отримати покарання з випробуванням»

 

І додав: «Більше того, і це ключове, оголені ділянки фронту змушені закривати собою інші військовослужбовці, що призводить до збільшення втрат особового складу, територій та мирних людей на них. Часто втрачені позиції доводиться відновлювати штурмовими діями дуже дорогою ціною. Так не повинно бути».

 

На його думку, зарадити цій проблемі у більш мʼякий спосіб можна лише в мирний час, а в умовах війни потрібні швидкі та дієві рішення.

 

Він не погодився із думкою, закон створює загрозу безкарності командирів, заявивши, що командири також несуть юридичну відповідальність за власні дії чи бездіяльність.

 

«Чи визнаю я наявність проблем, що призводять до самовільного залишення позицій? Так і працюю над їх усуненням. І проведені успішні операції щодо звільнення територій нашої держави є тому підтвердженням», – запевнив Валерій Залужний.

 

І акцентував: «Чи нормально те, що ми дискутуємо на цю досить чутливу тему публічно? Так, ми в демократичній державі. Але рівно до тих пір, поки це не шкодить нам вигравати війну.

 

Тому я закликаю всіх поставити крапку в цій дискусії. І разом наближати Перемогу».

 

 

Як повідомляла «УМ», петиція із закликом до президента Володимира Зеленського ветувати закон про посилення відповідальності для військовослужбовців набрала достатньо голосів для розгляду.

 

Автори петиції вважають, що в разі набуття законом чинності «командування отримує безпрецедентні важелі шантажу та карання військових в’язницею практично за будь-яку критику їхніх рішень, навіть якщо рішення некомпетентні та спираються на невдалий бойовий менеджмент».

 

Верховна Рада ухвалила і передала на підпис президенту законопроєкт «про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці» 13 грудня.

 

Закон 8271, який посилює кримінальну відповідальність військових за невиконання бойових наказів, втечу з поля бою чи військової частини.