У Києво-Печерській Лаврі правоохоронці шукають диверсантів та заборонені предмети, фото

09:47, 22.11.2022
У Києво-Печерській Лаврі правоохоронці шукають диверсантів та заборонені предмети, фото

Правоохоронці СБУ, Нацполіції та Нацгвардії оглядають територію та приміщення Лаври для виявлення заборонених до обігу предметів. (Фото СБУ)

Слідчі СБУ разом із оперативниками Нацполіції та бійцями Нацгвардії проводять обшуки у приміщеннях на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві у вівторок зранку.
 
Йдеться про контррозвідвальні заходи на території обителі в межах системної роботи СБУ з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресцентр СБУ.
 
Зазначається, що під час широкомасштабної війни в Україні значно зріс ризик вчинення терактів, диверсій, захоплення заручників, особливо в місцях великого скупчення громадян.
 
Саме тому СБУ разом з іншими правоохоронними органами намагаються протидіяти підривній діяльності російських спецслужб в Україні.
 
 
У спецслужбі наголошують, що безпекові заходи, які проводяться у Лаврі мають на меті:
 
1. Недопущення використання Лаври як осередку “руського миру”;
2. Перевірку інформації про використання приміщень УПЦ для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо;
3. Убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.
 
 
Наразі правоохоронці за участі представників церкви (так званої УПЦ Московського патріархату) оглядають територію та приміщення Лаври для виявлення заборонених до обігу предметів.
 
Також перевіряються осіб на території Лаври щодо їхньої причетності до протиправної діяльності проти суверенітету України.
 
 
У СБУ наголошують, що дотримуються принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.
 
 
Як повідомляла «УМ», 12 листопада в одному з храмів Лаври заспівали фрагмент із російської церковної пісні Похвала пресвятій Богородиці із прославлянням «матушкі-росії». Згодом намісник Лаври Павло (Лебідь) повідомив про відсторонення священника, який проводив ту літургію.
 
Слідчі СБУ одразу відкрили кримінальне провадження за фактом прославляння «русского мира» у Києво-Печерській лаврі. Його кваліфікували як виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників.