Без світла: українців закликають відповідально користуватися мобільним інтернетом

19:52, 20.11.2022
Без світла: українців закликають відповідально користуватися мобільним інтернетом

Без електроенергії нестабільно працюють мобільний зв’язок та інтернет. (Фото з відкритих джерел)

Під час планових та аварійних вимкнень електроенергії українцям варто відповідально споживати мобільний інтернет.

 

Українці неодноразово переконалися у тому, що без електроенергії нестабільно працюють мобільний зв’язок та інтернет. У чому справа?

 

Як інформує Україна молода, пояснення з цього приводу надали у комітеті Верховної Ради України з питань цифрової трансформації.

 

«Мережі мобільного зв’язку та інтернету, так само як і електроенергетика є об’єктами критичної інфраструктури. Вони є компонентами сектору безпеки та оборони країни. Вузли зв’язку та енергетична інфраструктура знищується окупантами не лише щоб бодай якось вплинути на розвиток подій на фронтах, а й для того, щоб вдарити по моральному духу цивільного населення», - йдеться у повідомленні.

 

Так, коли зникає світло та домашній Wi-Fi, користувачі масово переходять на мобільний інтернет.

 

Зрозуміло, що через це мобільна мережа перевантажена. Саме тому швидкість мобільного інтернету знижується.

 

Фахівці зазначають, що базові станції мобільних операторів на акумуляторах працюють автономно кілька годин, а кожну з них до повного заряду потрібно заряджати від 24 до 48 годин. У нинішніх умовах зробити це неможливо через повторні вимкнення електроенергії.

 

Акумуляторна батарея, яка вже відпрацювала 4 години, не встигає повністю зарядитися. Відповідно, під час наступного відключення базова станція з високою ймовірністю може не працювати.

 

Для вирішення цієї проблеми оператори встановлюють генератори та докладають максимум зусиль, щоб надати громадянам послуги.

 

Але ж і користувачі мають розуміти, що під час відключення світла необхідно відповідально споживати мобільний інтернет та не зловживати розмовами по мобільному телефону.

 

 

Щоб операторам було легше забезпечити надійний доступ до мобільного інтернету при відсутності електропостачання, українцям радять:

 

не зловживати розмовами по мобільному телефону;

обмежити передачу і завантаження об’ємних файлів;

взагалі не дивитися відео на смартфоні або встановити низьку якість відео в YouTube;

вимкнути автозавантаження мультимедіа в месенджерах;

видалити не критичні додатки, які активно використовують батарею та завантажують оновлення.

 

«Виконайте ці прості дії і операторам буде легше забезпечити надійний доступ до мобільного інтернету», - стверджують фахівці.

 

Як повідомляла «УМ», навіть під час тривалої відсутності електропостачання продовжують надавати стабільні послуги українські хостинг-провайдери і дата-центри.