Герої України: командири-захисники «Азовсталі» зустрілися з рідними у Туреччині, фото

00:33, 04.10.2022
Герої України: командири-захисники «Азовсталі» зустрілися з рідними у Туреччині, фото

Щемною була зустріч Героїв зі своїми рідними – дружинами та дітьми, які приїхали до Туреччини. (Фото Офісу президента)

П’ятеро звільнених з полону командирів-захисників «Азовсталі», які наразі перебувають у Туреччині, удостоєні звання «Герой України», згідно з відповідними указами Президента Зеленського.

 

Найвищою державною нагородою відзначено командира окремого загону спецпризначення Нацгвардії «Азов» Дениса Прокопенка (позивний Редіс), його заступника Святослава Паламаря, в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського (позивний Волина), старшого офіцера «Азова» Олега Хоменка і командира 12-ї бригади НГУ Дениса Шлегу.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс Президента.

 

Ордени «Золота Зірка» Героям вручив глава ОП Андрій Єрмак у присутності першої леді Олени Зеленської.

 

 

Втім, найщемнішою була не церемонія нагородження, а зустріч Героїв зі своїми рідними – дружинами та дітьми, які також приїхали до Туреччини.

 

«Емоцій багато. Шлях до цієї миті був довгий і важкий. Нарешті вони змогли обійнятися», - написала Олена Зеленська.

 

 

 «Підрозділи, якими ви керували, зробили неоціненний внесок у майбутню перемогу України. Ви й ваші підлеглі зуміли скувати величезні сили противника. Сили, яких забракло для окупації більших територій», – сказав воїнам Єрмак.

 

За його словами, захисники «Азовсталі» врятували багато життів на тих територіях, куди не дійшов ворог.

 

«Ви виграли час, і цей час не було змарновано. І тепер ми повертаємо наші території й наших людей. Україна буде вільною та соборною», – зазначив він.

 

 

Під час зустрічі до Героїв України зателефонував Президент Зеленський, який привітав військовослужбовців і подякував їм за виконання важливого бойового завдання з оборони Маріуполя.

 

«Ми всі пишаємося вами. І я надзвичайно щасливий, що з вами – рідні, і дуже щасливий, що ви в нас такі є. Ви не просто герої, ви – живі герої, і це дуже важливо. Я дякую кожному з вас. І ми зробимо все, щоб забрати ваших побратимів, які зараз у полоні. Пишаюся, що ми живемо в одній країні, за неї разом боремось і точно переможемо. Слава Україні!» – сказав глава держави.

 

 

Тоді як заступник командира «Азова» Святослав Паламар сказав: «Битва за Маріуполь і все, що відбулося з нами, вихід з полону – це українське диво наперекір долі. Всі прекрасно розуміють, що з нами мало статися. Тут є люди, які знають, що таке російські тортури й російський полон. І ця нагорода – це нагорода наших воїнів. Це нагорода нашого українського народу. Я дуже гордий з того, що я українець. Це найкрутіша нація у світі! І найкрутіша влада та найкрутіші військові».

 

Олена Зеленська також привітала воїнів від імені всіх українських громадян і переказала захисникам і їхнім родинам благословення від Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, з яким вона зустрічалася напередодні у Стамбулі.

 

 

«Головне – що Україна бореться й боротиметься за всіх наших людей. Їх іще багато в російському полоні – чоловіків і жінок, військових і цивільних. І нам потрібен кожен і кожна. Живими», – сказала перша леді.

 

Захисники «Азовсталі» попросили передати Володимиру Зеленському прапор України з підписами та побажаннями п’ятьох командирів та девізом «Без бою немає слави».

 

 

Як повідомляла «УМ», 21 вересня в рамках обміну з російськими окупантами вдалося звільнити 215 українських захисників.

 

П’ятеро командирів-захисників Маріуполя перебувають в Туреччині під особистими гарантіями захисту і безпеки президента Ердогана. Вони лишатимуться в Туреччині до кінця війни рф проти України.

 

Тоді як росії повернули кума президента путіна Віктора Медведчука і 55 російських окупантів.