Юлія Паєвська «Тайра» дала свідчення Гельсінській комісії про звірства росіян

00:07, 16.09.2022
Юлія Паєвська «Тайра» дала свідчення Гельсінській комісії про звірства росіян

Юлія Паєвська «Тайра» свідчить перед Гельсінською комісією в США. (facebook.com/julia.paevska)

Відома українська парамедик і волонтер Юлія Паєвська «Тайра», яка три місяці провела у полоні російських окупантів, дала важливі свідчення перед Гельсінською комісією в США в четвер.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила посол України у США Оксана Маркарова у Facebook.

 

«Наша легендарна Юлія Паєвська (Тайра) дала свідчення перед Гельсінською комісією.

 

Це був дуже потужний виступ з правдою про жахи російської блокади Маріуполя та про тримісячне перебування в нелюдських умовах у полоні окупантів, нічим не обмежену жорстокість російських загарбників-терористів. Вона закликала наших американських друзів збільшити допомогу Україні, збільшити тиск на Росію, допомогти нам захистити не тільки Україну, а й весь цивілізований світ», - написала пані Маркарова.

 

 

За її словами, свідчення Паєвської дуже важливі для притягнення росії до відповідальності за вчинені злочини та для привернення уваги до необхідності збільшення спільних зусиль по звільненню всіх захисників та цивільних, яких росія незаконно захопила і утримує, порушуючи всі міжнародні норми.

 

Оксана Маркарова також подякувала Ганні Гопко за чудове представлення «Тайри», а також Гельсінській комісії «за проактивність та незмінну велику увагу в питанні необхідності покарання росії та засудження її злочинного режиму».

 

Водночас видання The Guardian наводить деталі виступу «Тайри» перед Гельсінською комісією, в якому парамедик перерахувала деякі звірства, свідком яких стала і в Маріуполі, і в російському полоні у Донецькому СІЗО.

 

Так, Юлія Паєвська розповіла про вагітних ув’язнених, доля яких невідома ані рідним, ані державі; про бійця, якого били три години й кинули в підвал; мертву дитину на руках у матері; 7-річного хлопчика з кульовим пораненням, який помер на руках у Паєвської; про ув’язнених, які в своїх камерах тижнями кричали і помирали від тортур без будь-якої медичної допомоги, а також про ув’язнених, яких змусили зняти одяг перед тим, як їх убити; камери тортур; понівечені тіла жінок і дітей, яких діставали з-під завалів; собак, які тягали містом людські кінцівки, тощо.

 

Як пише видання з посиланням на слова «Тайри», російський загарбник, катуючи її, запитав: "Ви знаєте, чому ми це робимо з вами?". І почув у відповідь: "Тому що ви можете".

 

                                       Українки у США: в центрі - Ганна Гопко, праворуч - Юлія Паєвська "Тайра".

 

Нагадаємо, російські окупанти полонили «Тайру» в середині березня в Маріуполі.

 

Як повідомляла «УМ», лише 17 червня стало відомо, що Паєвську вдалося звільнити з полону.

 

Згодом вона розповіла журналістам про жахіття полону, в який більше ніколи не потрапить, а також про те, що знову рветься на передову, на «нуль».

 

У серпні «Тайра» охрестилася у Михайлівському монастирі ПЦУ.

 

Пані Паєвська сформувала свою команду для евакуації під назвою "Ангели Тайри". За неофіційними даними, лише станом на 2019 рік вона врятувала понад 500 українських військових.