У Польщі сотні волонтерів пів року плетуть маскувальні сітки для ЗСУ

09:46, 04.09.2022
У Польщі сотні волонтерів пів року плетуть маскувальні сітки для ЗСУ

Польські волонтери під час плетіння міток

З початком російського вторгнення в Україну в польському місті Лодзь група активістів на базі місцевої академії мистецтв організували плетіння маскувальних сіток для українських військових. Наразі лодзькі волонтери сплели та передали вже сотні маскувальних сіток.
 
Як інформує Україна молода, про це зазначив  у коментарі виданню Gazeta Wyborcza директор Інституту одягу академії мистецтв в Лодзі Міхал Шульц.
 
Ініціатива плетіння маскувальних сіток з’явилася серед персоналу Лодзької академії мистецтв до яких звернулися про допомогу колеги з Львівської національної академії мистецтв. Львів’яни попросили своїх польських друзів про тканину, з якої плетуть сітки, яка у них вже закінчилася. У Лодзькій академії допомогли своїм колегам у Львові, паралельно вирішивши, що плестимуть сітки також у себе і передаватимуть в Україну.
 
До акції плетіння сіток швидко включилися студенти та викладачі інших початкових закладів міста, зокрема ліцею пластики.
 
 
«У навчальному закладі ще ніколи не було такого руху. Вигляд усіх тих, хто плете, дуже зворушливий. Кожен працює аж до вплетення останнього шматка тканини», – розповідав тоді Шульц.
 
Спочатку маскувальні сітки, що плетуться у Лодзі, призначалися виключно для маскування цивільних об’єктів, але згодом у польському місті почали плести сітки для українських військових. Своєю чергою українські військові підрозділи відправляли польським активістам відеоролики з подяками за допомогу.
 
 
Попри те, що минуло вже шість місяців війни, ініціатива викладачів та студентів лодзького вишу не лише не завершилася, але й стала цілим рухом, до якого сьогодні приєдналися сотні осіб, зокрема й українців, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення рф.
 
У соцмережах, зокрема Інстаграмі та Фейсбуці, створено лодзькі групи «Плетемо маскувальні сітки для України», до яких належать сотні осіб. Практично щодня в них розміщуються дописи з фотографіями та відео про те, скільки людей бере учать у плетінні сіток.
 
 
Викладачі, студенти академії мистецтв та волонтери, які беруть участь у плетінні сіток, беруть участь  у різноманітних масових заходах, зокрема у Фестивалі чотирьох культур у Лодзі.
 
Студенти та викладачі академії мистецтв у Лодзі також організували збір коштів, за які вони купують сітки-бази, з яких вони далі роблять маскувальні. Як зауважили польські волонтери, найбільш цінними є сітки розмірами 5/5, їх найбільше потребують в Україні. Як наголосили волонтери, темпи їх роботи – це шість готових сіток на день.
 
«Маємо тканину і багато рук до праці, але нам не вистачає таких сіток», – написали на платформі для збору коштів польські волонтери, які допомагають Україні.
 
З 24 лютого росія веде повномасштабну війну проти України. Польща є однією з країн, яка найбільше допомагає Україні у протидії російському агресору.
Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, з 24 лютого, кордон у напрямку Польщі перетнули 6 млн осіб. 
 
Як повідомляла УМ, близько 185 тисяч українських школярів, які втекли від війни в Україні, розпочали новий навчальний рік у школах Польщі 1 вересня.