Держзрада та вербування корегувальників: ексвикладачці Більченко повідомлено про підозру

10:59, 25.08.2022
Держзрада та вербування корегувальників: ексвикладачці Більченко повідомлено про підозру

"Засланий козачок" Більченко - можна лише здогадуватися чому навчала студентів столичного педуніверситету ця горе-викладачка.

Підозру у державній зраді та вербовці корегувальників колишній викладачці Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенії Більченко  повідомила Печерська окружна прокуратура Києва. Також про підозру повідомили двом її спільникам.

 

Як інформує УМ, про це 25 серпня повідомили в Офісі генерального прокурора у Телеграм.

 

За даними слідства, з лютого 2022 року Більченко, яка перебуває на території рф, на замовлення російських кураторів створила та адмініструвала низку груп у Telegram. У цих групах жінка вербувала українців, щоб отримати від них інформацію про розташування та переміщення ЗСУ та бійців територіальної оборони у Києві та Київській області.

 

За попередніми даними, Більченко завербувала більше 10 людей. Від 24 лютого 2022 року вони обходили визначені ділянки у Києві та Київській області та фотографували місця дислокації і пересування українських військовослужбовців. Ці дані передавали російським кураторам.

 

Крім того, на своїй сторінці у російській соцмережі «vkontakte» і на «YouTube» викладачка поширювала відео та дописи, які виправдовували війну росії проти України та закликали до повалення конституційного ладу та захоплення влади в Україні.

 

Євгенію Більченко звинувачують у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, а також у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії рф проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

 

Один із членів її групи також отримав підозру за цією статтею. Крім того, до суду вже передали обвинувальний акт щодо ще одного її агента за фактами державної зради та незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами (ч. 2. ст. 111 та ч. 1 ст. 263 КК України).

 

У січні 2021 року Більченко потрапила у скандал після того, як назвала Україну тоталітарною державою і «онкохворою американською колонією», в якій «процвітає неонацизм», а закон про українську мову в сфері обслуговування — «звичайним фашизмом». Крім того, Більченко виступала на каналах «днр» і їздила на творчі вечори до Москви і Санкт-Петербурга. Дії професорки спровокували шквал критики і невдоволення у соцмережах та в самому університеті. Деякі студенти підтримали викладача, але більшість вимагала звільнити Більченко.

 

У липні 2021 року Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова звільнив викладачку.

 

Як повідомляла УМ, скандальна сепаратистка Євгенія Більченко вирядилася в Z-вбрання.