До України прибули очільники Всесвітньої ради Церков, аби висловити свою підтримку

10:33, 10.08.2022
До України прибули очільники Всесвітньої ради Церков, аби висловити свою підтримку

Всесвітня рада Церков сприятиме поширенню у світі правдивої інформації про злочини російських окупантів в Україні (Фото Держслужби України з етнополітики і свободи совісті)

Очільник Всесвітньої ради Церков (ВРЦ) отець Іоан Саука та його заступник Одайр Педрозо Матеус відвідали Україну.

 

Всесвітня рада Церков – міжнародна організація, метою роботи якої є сприяння єдності, справедливості та миру у світі. Її члени – 352 Церкви з понад 120 країн світу.

 

Як інформує УМ, про це повідомила Державна служби України з етнополітики і свободи совісті.

 

Високоповажні церковні гості обговорили можливості сприяння Всесвітньої ради Церков Православному діалогу України та поширенню у світі правдивої інформації про злочини російських окупантів в Україні.

 

Гості ознайомилися з результатами моніторингу ДЕСС щодо руйнувань, яких завдано загарбниками спорудам релігійних спільнот України.

 

Підкреслили важливість представленості українських Церков у ВРЦ та їхньої участі в найближчій 11-тій Асамблеї ВРЦ, запланованій на 31 серпня – 8 вересня 2022 року в Німеччині з тематичним гаслом «Любов Христа веде світ до примирення та єдності».

 

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко підкреслив під час зустрічі, що Росія використовує культуру для трансляції пропаганди свого злочинного режиму, тому доцільне виключення або принаймні призупинення членства представників РФ в якомога ширшому спектрі культурних програм і міжнародних асоціацій до повного відведення російських військ з території України. Це і спосіб заблокувати канали дезінформації, і потужний сигнал, що весь цивілізований світ вимагає від росії припинити цю жахливу неспровоковану війну.

 

Відзначили гострі виклики перед ВРЦ і сучасним богослов’ям в умовах, коли Російська Православна Церква виступає не з засудженням ганебної війни, а пропонує їй ідеологічне підґрунтя «русского міра» та ретранслює цинічні наративи дезінформації кремля. Голова ДЕСС Олена Богдан підкреслила, що війна РФ проти України – це війна проти правди, свободи та людяності.

 

Голова ДЕСС нагадала, що після вбивства десятків тисяч людей і руйнувань переважної більшості будівель Маріуполя кремль повідомив в офіційних ЗМІ про «звільнення Маріуполя». Знищенням Міста Марії (Маріуполя) та інших локацій убивці з кремля, вочевидь, прагнули показати, що так буде з кожним нескореним містом України, що вибір українських міст і сіл – або здатися при наближенні ворожих військ, або постати перед загрозою бути зруйнованими вщент.

 

Російські танки розстрілювали цивільні будівлі Маріуполя. Серед них – і офіс доброчинного фонду «Карітас» Української Греко-Католицької Церкви, де в момент смертельного танкового залпу перебували люди. Те, що такі вбивства та руйнування перші особи росії публічно називають «визволенням», вражає рафінованістю зла. Водночас репресивний режим кремля контролює ситуацію всередині рф настільки, що релігійні спільноти росії, духовна місія яких вимагає бути на сторожі правди й захисту життя, не лише не в силі публічно засудити страшні злочини, а й навпаки – виступають зі словами підтримки політики путіна.

 

Зустріч з керівниками ВРЦ Голови ДЕСС Олени Богдан і фахівця ДЕСС з питань релігії Ігоря Мялковського відбулася за участі священиків Православної Церкви України та Української Православної Церкви ‒ отця Ростислава Воробія (ПЦУ) та отця Василя Пріца (УПЦ).

 

У діалозі відзначили важливість якомога більшої кількості якісних зустрічей і співпраці духовенства Православної Церкви України та Української Православної Церкви, зокрема таких, як зустріч священиків УПЦ та ПЦУ у Софії Київській місяць тому – 5 липня.

 

Як повідомляла УМ, предстоятель ПЦУ Епіфаній закликав духовенство і мирян громад Московського патріархату послідувати Томосу і єднатися в Помісній Православній Церкві України.