Зеленський доручив Шмигалю перевірити законність вручення повісток на вулиці

08:31, 02.08.2022
Зеленський доручив Шмигалю перевірити законність вручення повісток на вулиці

Зеленський доручив комплексно опрацювати питання мобілізації в контексті дотримання прав громадян. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію № 22/145362-еп «Заборонити видавати повістки на блокпостах, АЗС та на вулиці», яка набрала 25 тисяч голосів і була ініційована громадянином І.В. Нерозею.

 

Як інформує Україна молода, відповідь глави держави оприлюднено на сайті Офісу Президента.

 

Зокрема, Володимир Зеленський доручив прем'єр-міністру Денису Шмигалю перевірити законність вручення повісток на вулиці.

 

«Дякую всім, хто долучився до використання такої форми взаємодії влади i суспільства, як електронна петиція, та висловив відповідну позицію щодо проблем, якi турбують ycix українців, зокрема, щодо питань, пов'язаних iз проведенням мобілізації як однієї з важливих складових забезпечення оборони держави.

 

Конституція України зобов’язує мене діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (частина друга статті 19).

 

Як Президент України та гарант державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав i свобод людини i громадянина зазначаю, що відповідно до статті 65 Конституції України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов'язком громадян України», - наголосив Верховний Головнокомандувач.

 

І перерахував у відповіді низку законів, що стосуються мобілізації. За його словами, згідно із законодавством Президент здійснює загальне керівництво мобілізацією, а організаційне керівництво здійснює Кабмін.

 

«Порядок оповіщення військовозобов’язаних про їx призов на військову службу під час мобілізації та вручення повісток (повідомлень) врегульовується відповідними актами Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України i Генерального штабу Збройних Сил України.

 

Ураховуючи ·викладене, я звернувся до Прем'єр-Міністра України Д. Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушене в електронній петиції питання в контексті дотримання прав громадян та законодавства про військовий обов'язок i військову службу», - підсумував глава держави.

 

Як повідомляла «УМ», на початку липня Президент Зеленський вирішив розібратися в питанні порядку виїзду за межі місць реєстрації осіб, які є військовозобов’язаними.

 

Верховний Головнокомандувач при цьому закликав Генштаб ЗСУ не ухвалювати без нього подібних рішень, які викликали обурення в суспільстві.

 

Після цього Генштаб ЗСУ скасував скандальне рішення про порядок видачі дозволів на виїзд військовозобов'язаним.