Нацгвардієць Роман Гломба перший в історії строковик удостоєний звання Герой України

08:07, 31.07.2022
Нацгвардієць Роман Гломба перший в історії строковик удостоєний звання Герой України

Роман Гломба — наймолодший військовий, який удостоєний звання Героя України

19-річний боєць із Прикарпаття Роман Гломба, який вразив з ПЗРК шість російських літаків, а також одну крилату ракету, отримав зірку Героя України.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив начальник оперативного управління Головного управління НГУ Олексій Надточий.
 
«Військовослужбовець строкової служби НГУ 16 липня з ПЗРК збив крилату ракету, а 17 липня літак Су-25. Всього на його рахунку сім уражених цілей Росії — шість літаків та одна крилата ракета. Цей солдат — Герой України»,— йдеться у повідомленні.
 
За словами експерта Центру оборонних стратегій, полковника запасу Віктора Кевлюка, це, мабуть, одна з найнеймовірніших історій цієї війни.
 
«За моїми особистими висновками це перший і, здається, єдиний поки випадок, коли солдат строкової служби стає Героєм України»,— написав він у Фейсбуці. 
 
Експерт розповів, що солдат Роман Гломба, національний гвардієць, з Івано-Франківщини. Раніше вже був нагороджений орденом «За мужність». Його псевдо — «Бандит».
«За чотири місяці війни Ромчик збив шість літаків та одну крилату ракету з ПЗРК, бо служить стрільцем-зенітником. Російські пілоти просто тікають як дізнаються, що в зоні чергує Бандит. Якщо у нашої нації є такі гвардійці, ми — переможемо»,— додав Віктор Кевлюк.
 
Президент України Володимир Зеленський своїм Указом присвоїв звання Героя України солдату Роману Гломбі «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу».
 
Нагадаємо, строковик Національної гвардії України, якому лише 19 років, зараз виконує бойові завдання захищаючи українське небо на Запорізькому напрямку. 17 липня стало відомо, що він збив з ПЗРК «Ігла» вже 6-тий літак російських окупантів
 
Як повідомляла УМ, днями Президент України Володимир Зеленський зустрівся з військовослужбовцями Сил спеціальних операцій ЗСУ під час робочої поїздки до Одеської області. 
 
Верховний Головнокомандувач привітав військових з їхнім святом – Днем Сил спеціальних операцій та вручив військовослужбовцям державні нагороди.