Здригнулися навіть досвідчені слідчі: СБУ розслідує факт катування полоненого військового ЗСУ

11:30, 30.07.2022
Здригнулися навіть досвідчені слідчі: СБУ розслідує факт катування полоненого військового ЗСУ

Новопризначений генпрокурор Андрій Костін. (Фото Офісу генпрокурора)

Слідчі СБУ за дорученням Офісу генпрокурора розслідують випадок завдання тяжких каліцтв українському військовополоненому російським окупантом.

 

Відповідне відео російський нелюд-кат днями оприлюднив у соцмережах. У прокуратурі зазначили, що від побаченого на відео здригнулися навіть прокурори та слідчі, які мають досвід розслідування жорстоких вбивств та тортур.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

 

Зокрема, новопризначений генпрокурор Андрій Костін запевнив, що причетні до звірств над українськими військовими будуть встановлені та притягнуті до відповідальності.

 

На Різницькій зазначили, що "наджорстокі звірства стали візитівкою російської армії".

 

І додають, що саме катування та жорстоке поводження з цивільними особами та військовополоненими є одним із найпоширеніших видів воєнних злочинів, які скоюють російські військові.

 

«Однак останній випадок, відео якого широко поширювалося в соціальних мережах, перевищив за своєю жорстокістю усі межі людської уяви. Ми побачили нелюдське поводження з військовополоненим у формі ЗСУ з боку окупантів, від якого здригнулися навіть прокурори та слідчі, які мають досвід розслідування жорстоких вбивств та тортур», – наголосив генпрокурор Костін.

 

За його словами, досудове розслідування здійснюватиме Головне слідче управління СБУ. Паралельно прокурори направили термінові запити до Служби зовнішньої розвідки та Головного управління розвідки Міноборони, дали відповідні доручення оперативним підрозділам Нацполіції та СБУ з метою встановлення всіх обставин події та причетних осіб.

 

Хід досудового розслідування перебуває під особистим контролем пана Костіна.

 

Зауважимо, що вчора у мережі з'явилися кадри, на яких один із російських військових відрізає тестикули зв'язаному українському військовополоненому. Відео стало вірусним у соцмережах, зокрема на популярній у США платформі Reddit, де росію у коментарях уже порівнюють із терористами ІДІЛ.

 

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна дістане всіх російських військових, які причетні до тортур над українськими полоненими.

 

Як повідомляла «УМ», за фактом російського обстрілу колонії в Оленівці Донецької області, унаслідок чого загинуло близько 40 та було поранено 130 осіб, слідчі Офісу генпрокурора відкрили кримінальне провадження.