Комбриг Віталій Гуляєв загинув на Миколаївщині

09:01, 25.07.2022
Комбриг Віталій Гуляєв загинув на Миколаївщині

Командир 28-ї бригади імені Лицарів Зимового походу, полковник Віталій Гуляєв. (Фото з відкритих джерел)

Командир 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу, полковник Віталій Гуляєв героїчно загинув у боях за Україну в Миколаївській області 23 липня.

 

Як інформує Україна молода, прізвище полеглого героя оприлюднили відомі політики та волонтери. Тоді як у самій 28-й омбр поки що офіційно не повідомили про останній бій командира.

 

Так, депутат Київської міської ради Павло Бойченко нагадує, що саме під командуванням полковника Гуляєва бійці бригади відбивали спроби висадки морських десантів на Одещині та Миколаївщині та зупинили просування російських військ на півдні України, а потім, відкинувши їх, крок за кроком почали зачищати Миколаївську та Херсонську області.

 

За неофіційними даними, Гуляєв загинув внаслідок ракетного обстрілу.

 

 

П’ятий президент Петро Порошенко, який особисто знав полковника Гуляєва, написав:

 

«Загинув Віталій Гуляєв. Це – добре знайома і дуже близька мені людина. Відчуваю особисту втрату і раптову порожнечу. Востаннє зустрічалися на Півдні буквально пару тижнів тому. Тоді ми привезли хлопцям «гостинці»: пікапи, Старлінки, генератори. Так, наче це було вчора. Так, неначе й досі бачу і чую його – командира 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу.

 

25 лютого 2022-го 28-а ОМБр під командуванням полковника Гуляєва вступила в бій з путіноїдами, які намагалися висадити десант біля Коблевого, щоб далі йти на Миколаїв та Одесу. Окупантам дали по зубах. Плани путіна захопити весь Південь – провалилися». 

 

 

Порошенко звернувся до одеситів та міської влади із закликом перейменувати одну з вулиць Одеси на честь полковника Гуляєва.

 

«Його бригада дуже багато зробила для захисту міста. І зробить ще більше. Віталій готувався до контрнаступу. Маємо продовжити його справу. Ще більше допомагати Збройним Силам. Ще сильніше об’єднувати світ навколо України. Ще потужніше бити ворога, щоб вичистити його з української землі», - додав Порошенко.

 

 

Колишній секретар РНБО Олександр Турчинов так написав про комбрига:

 

«Він був справжнім українським офіцером-лицарем, мужньою, рішучою і водночас доброю, веселою, надзвичайно світлою людиною. Він був батьком для своїх солдатів і жахом для ворогів. Комбриг обрав свій шлях – шлях захисника країни…

 

Я знаю, що життя героїв нескінченне, і Віталій Гуляєв разом з іншими загиблими захисниками України вже у складі Небесного воїнства, де немає зради, бруду та інтриг, де є вічне Світло і безмежна Любов.

 

Ворог отримає сповна за наших побратимів, за нашу рідну землю. Це наша відповідальність і наш шлях!».

 

Зауважимо, що полковник воював на фронті з 2014 року: Гуляєв служив у 93-й бригаді "Холодний Яр" та командував 13-м окремим мотопіхотним батальйоном. Тоді як 28-му бригаду  полковник очолив у вересні 2021 року.

 

Як повідомляла «УМ», Збройні сили України відкрито починають контрнаступальні дії на Херсонщині. Фактично на цьому напрямку фронту вже настав переломний момент.