Чиновників-порушників мовного закону штрафуватимуть з 16 липня - Тарас Кремінь

12:12, 13.07.2022
Чиновників-порушників мовного закону штрафуватимуть з 16 липня  - Тарас Кремінь

Тарас Кремінь попереджає порушників мовного закону про штрафи. (facebook.com/govuamova)

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь констатує, що деякі чиновники продовжують порушувати закон про державну мову навіть в умовах воєнного стану.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у повідомленні пресслужби мовного омбудсмена у середу.

 

«Такі результати огляду щодо застосування державної мови посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування, іншими посадовими особами, які здійснюють інформування громадян в умовах дії в Україні правового режиму воєнного стану», - зазначив пан Кремінь.

 

Він зауважує, що здебільшого робочою мовою діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної та комунальної форм власності є українська мова.

 

Водночас використання недержавної мови зафіксовано в діяльності деяких начальників військових адміністрацій, посадових осіб місцевих рад, керівників комунальних підприємств.

 

Зокрема, випадки використання недержавної мови були і в телевізійних ефірах, і в соціальних мережах і телеграм-каналах.

 

Так, використання недержавної мови зафіксовано: вісьмома начальниками військових адміністрацій; 15 посадовими особами органів місцевого самоврядування; двома керівниками установ комунальної форми власності.

 

 

Огляд здійснював секретаріат уповноваженого з 1 травня по 30 червня шляхом вибіркового обстеження ефірного мовлення, офіційних сторінок центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій на таких інтернет-платформах, як ютуб, фейсбук, телеграм, а також пошук за ключовими запитами з прізвищами керівників органів та їхніх заступників у мережі "Ютуб".

 

За результатами огляду встановлено, що головними засобами комунікації, через які посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування, керівники установ та організацій державної і комунальної форм власності, інші уповноважені особи поширювали суспільно важливу інформацію про війну, перебіг подій в Україні, гуманітарну ситуацію, зведення з фронту були:

 

загальнонаціональний інформаційний марафон "Єдині новини #UАразом" та інші інформаційні марафони, які транслюються загальнонаціональними телерадіоорганізаціями в телевізійному ефірі, телеграм-канали військових адміністрацій і державних органів, офіційні сайти, фейсбук-сторінки та ютуб-канали органів державної влади та місцевого самоврядування, місцеві медіа.

 

«У телевізійному ефірі послуговування недержавною мовою з боку уповноважених осіб, пов'язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зафіксовано під час інформування громадян як наживо, так і в межах підготовлених відеосюжетів, трансляції контенту з інших ресурсів, соціальних мереж», - наголосив мовний омбудсмен.

 

За його даними, більшість телеграм-каналів органів влади ведуться державною мовою, переважна кількість повідомлень подається українською, іноді дублюється англійською.

 

Проте є низка каналів, що поширюють інформацію та відеозвернення, виконані недержавною мовою без перекладу чи дублювання українською.

 

Також за результатами вибіркового аналізу відеоматеріалів, розміщених на ютуб-каналах регіональних телерадіоорганізацій, зафіксовано випадки використання недержавної мови під час звернень до жителів громад і надання коментарів місцевим ЗМІ щодо ситуації в регіоні.

 

«І хоча зараз ми фіксуємо значно менше випадків використання недержавної мови в ефірах телевізійних каналів, ніж, скажімо, в березні та квітні цього року, деякі посадовці продовжують порушувати мовний закон. Уже з 16 липня такі дії можуть мати наслідки у вигляді адміністративних стягнень - попередження і штрафів», – попередив Тарас Кремінь.

 

Нагадаємо, що 16 липня набуває чинності підпункт 1 пункту 7 розділу “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, яким вносяться зміни до  Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

Відтоді Уповноважений зможе штрафувати посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть Закон.

 

За результатами складеного протоколу про адміністративне правопорушення можливе рішення про стягнення у вигляді попередження або штрафу від 3400 до 8500 грн., якщо порушення вчинено вперше. Штраф за повторне протягом року порушення від 8500 до 11900 грн.

 

Як повідомляла "УМ", інтернет-ресурси мають впровадити україномовні версії до 16 липня.