Будуть великі бої: влада закликає негайно евакуюватися з Херсонщини та Запоріжжя

23:42, 08.07.2022
Будуть великі бої: влада закликає негайно евакуюватися з Херсонщини та Запоріжжя

Окупанти на вулицях Мелітополя, Запорізька область. (facebook.com/riamelitopo1)

Влада закликає мешканців тимчасово окупованих південних областей України, особливо Херсонської та Запорізької, якнайшвидше евакуюватись всіма можливими способами.

 

Це необхідно для того, щоб Збройні сили могли звільняти ці території, не наражаючи на небезпеку цивільне населення.

 

Як інформує Україна молода, про це заявила віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

 

За її словами, на Херсонщині та Запоріжжі будуть великі бої.

 

«Евакуація є, і люди про неї знають. Горизонтальна система комунікації дуже добре діє. Ті, хто виїхали, мають і знають шляхи, волонтери, ми долучаємось. Я не буду зараз публічно про це говорити, тому що це безпека людей», - зазначила пані  Верещук, відповідаючи на питання, чи є зараз можливість евакуації з окупованого півдня України.

 

Вона наголосила, що росія хоче, аби цивільне населення залишалось якнайдовше на окупованих територіях, та робить все, аби закрити можливість для людей офіційно евакуюватись. Водночас люди, особливо жінки, у яких є діти, повинні мати життєву мудрість і розуміти: перебування на території Херсонської і Запорізької області в рази гірше і небезпечніше, ніж перебування на підконтрольній Україні території.

 

Верещук розповіла, що в місті Пологи Запорізької області "вже є повідомлення, коли хочуть забирати дітей в будинки дитини, якщо діти не будуть іти в школи чи садочки під юрисдикцією Росії". І підкреслила, що "краще не доводити ситуацію до таких критичних моментів".

 

Віцепрем'єрка також зазначила, що російські загарбники використовують цивільне населення, як живий щит, тому громадяни повинні виїхати, аби дати можливість ЗСУ звільнити землю від ворога.

 

«Наша артилерія мусить працювати, бо деокупація включає в себе збройне застосування сили, ми ж розуміємо це», - пояснила урядовиця і додала, що виїжджати і вивозити своїх рідних треба всіма доступними способами.

 

«Навіть якщо людей буде депортовано в росію, ми все одно знайдемо можливість допомогти людям повернутись… Треба шукати можливість виїхати, бо наші Збройні сили будуть деокуповувати. Це будуть великі бої», - попередила Верещук.

 

За її даними, громадянам доводиться перетинати 24 блокпости окупантів, але, попри труднощі, люди не втрачають свої життя, залишаються живими.

 

Як повідомляла «УМ», в останні дні ЗСУ успішно знищили боєприпаси і техніку ворога на території аеропорту в Мелітополі на Запоріжжі.

 

Також склад російських боєприпасів було знищено у Новій Каховці на Херсонщині.