Військовозобов'язаним чоловікам заборонили вільно пересуватися Україною

11:25, 05.07.2022
Військовозобов'язаним чоловікам заборонили вільно пересуватися Україною

Війна вносить корективи в конституційні права українських громадян. (Фото: сайт Запорізька ОДА)

Правила щодо обмеження пересування по країні чоловіків призовного віку набули чинності в Україні.

 

Виїжджати з місця реєстрації можна лише зі спеціальним дозволом.

 

 Як інформує УМ, про це 5 липня нагадали в Запорізькій ОДА на своєму сайті.

 

Відповідно до законодавства, виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації громадян, які перебувають на військовому обліку у Територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, дозволено лише за наявності спеціального дозволу, який видають наступним категоріям громадян України:

 

призовникам, які мають право на відстрочку від призову на строкову військову службу, терміном до одного року, але не пізніше дати закінчення відстрочки;

особам призовного віку, за наявності поважних причин (хвороба або смерть рідних тощо), строком до 30 діб;

військовозобов'язаним та резервістам, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації (повний перелік визначено у статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію), на строк до одного року, за наявності підтверджуючих документів, але не пізніше дати закінчення права на відстрочку;

військовозобов'язаним і резервістам, які були заброньовані на період мобілізації та воєнний час на строк до 30 діб, але не пізніше дати закінчення строку дії свідоцтва про відстрочення від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час або дати зазначеної на витяг з наказу Міністерства економіки України щодо бронювання;

в окремих випадках, за рішенням керівника центру комплектування іншим військовозобов'язаним та резервістам за наявності інших поважних причин із поданням ними відповідних документів на строк до 30 діб.

 

Дозвіл не потрібно отримувати особам:

 

Виключеним з військового обліку. Підставою для виїзду є позначка про зняття з обліку військовозобов'язаного.

 

Особам, які вибувають у відрядження і є військовозобов’язаними заброньованими на період мобілізації та на воєнний час. При собі необхідно мати паспорт, військовий квиток\тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, посвідчення про відстрочку або завірений керівником ТЦК та СП витяг із наказу Міністерства економіки України та посвідчення про відрядження.

Призовникам, військовозобов’язаним та резервістам, які зняті з обліку для переміщення в іншу місцевість (територіальну одиницю). Підставою є відмітка у посвідченні або у військовому квитку \ тимчасовому посвідченні. Такі громадяни мають стати на облік за новим місцем дислокації протягом семи діб з дати зняття з обліку.

 

В Запорізькій ОДА також показали бланки заяв щодо надання дозволу на виїзд чоловіків з місця реєстрації.

 

ДОПОВНЕНО: Згодом цю інформацію підтвердили у Генштабі ЗСУ. 

 

Як повідомляла УМ, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр спростувала черговий російський фейк і наголосила, що у Збройних силах України немає потреби у примусовій мобілізації жінок.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допомога не для всіх: хто з українців мусить повернути 6500 грн.