Україна запроваджує візовий режим для росіян з 1 липня

15:02, 17.06.2022
Україна запроваджує візовий режим для росіян з 1 липня

Цивільні росіяни не зможуть потрапити до України без візи. (Фото ДПСУ)

Президент Володимир Зеленський запропонував уряду запровадити візовий режим для громадян російської федерації в Україні.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави повідомив у соцмережах у п’ятницю.

 

«У межах протидії безпрецедентним загрозам національній безпеці, суверенітету й територіальній цілісності нашої держави запропонував Кабінету Міністрів опрацювати питання перегляду режиму в’їзду російських громадян на територію України», - написав Зеленський.

 

За його словами, вже сьогодні Кабмін має ухвалити це важливе рішення – Постанову «Про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації та застосування деяких міжнародних договорів України з Російською Федерацією».

 

Президент додав, що згідно із запланованим рішенням Кабінету Міністрів, з 1 липня 2022 року Україна запровадить візовий режим в’їзду для громадян рф.

 

Зауважимо, що ще до повномасштабного вторгнення рф на сайті президента України була петиція, яка пропонувала заборонити чи обмежити російським громадянам в'їзд на територію країни.

 

11 листопада 2021 року ця петиція набрала необхідні 25 тисяч голосів. Зареєстрували її 2 листопада, тобто необхідні голоси звернення набрало за неповних 9 діб.

 

У травні 2022 року Зеленський підтримав цю петицію. «На тлі повномасштабної російської агресії порушене питання є важливим і нагальним, відтак необхідність посилення режиму контролю за в’їздом громадян рф на територію України підтримую», — зазначив тоді Зеленський.

 

Питання про запровадження візового режиму з росією обговорювали вже не перший рік. Наприклад, у 2017 році тодішній голова Служби безпеки Василь Грицак виступив за візовий режим, а глава Мін’юсту Павло Петренко заявив, що юридичні механізми для такого кроку готові.

 

Окрім того, тогочасний секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов казав, що візовий режим з рф потрібно ввести якомога скоріше. У Москві обіцяли дзеркальну відповідь.

 

Проте вже у липні 2019-го секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Данилюк виступав проти запровадження візового режиму з росією, бо на його думку не було такої необхідності.

 

Нагадаємо, безвізовий режим між Україною та рф діє із 1997 року.