Епіфаній закликав православний світ засудити дії патріарха Кирила

14:03, 26.05.2022
Епіфаній закликав православний світ засудити дії патріарха Кирила

Епіфаній звернувся до Вселенського Патріарха з проханням осудити дії Московського патріарха Кирила, бо не може тримати пастирський жезл той, чиї руки в крові

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній закликав усі православні церкви світу покарати Гундяєва—керівника Російської православної церкви Кирила, оскільки він є одним із творців «русского міра» та підтримує російську агресію в Україні. 
 
Як інформує Україна молода, про це Епіфаній написав на сторінці Facebook.
 
Він наголосив, що кожен день нашого життя, в якому б куточку України ми не були, оплачений дорогою ціною. Наші захисники борються за це зараз на фронті, а ми маємо обов’язок боротися за волю, за правду, за свободу…
 
«Один із головних напрямків цієї боротьби – протистояння ідеології "русского міра", цій фашистській, душогубській доктрині, загорненій у блискучу "фофудію" проповідей Кирила Гундяєва та його поплічників. На Архієрейському Соборі, який днями відбувся у Святій Софії Київській, ми засудили цю ідеологію, яка через Московський патріархат поширюється вже як єретичне вчення етнофілетизму, тобто поділу Церкви за національною ознакою, яка ставиться найвище за все, – заявив митрополит Київський, додавши, що реакція на пропутінську позицію російського церковника має бути не тільки з боку України. 
 
Він наголосив, що ні для кого не секрет, що патріарх Кирил є одним із творців ідеології "русского міра", її пропагандистом і популяризатором. Сама ця ідеологія підпадає під осудження етнофілетизму як єресі Константинопольським Собором 1872-го року. Відповідно, Кирил Гундяєв як співтворець і пропагандист "русского міра" має підлягати осудженню, якщо не зречеться цієї єресі та не виявить плодів покаяння.
 
Тому владика Епіфаній звернувся до предстоятелів усіх інших помісник церков світового православ’я із проханням засудити слова та дії патріарха Московського Кирила, «який з амвону підтримує кровопролитну війну проти України. Адже не може тримати чашу з Євхаристією та пастирський жезл той, чиї руки – в крові жертв російської армії, яку він, російський патріарх, благословив на цю бійню». 
 
Архієрейський собор ПЦУ звернувся до Вселенського Патріарха та Предстоятелів Помісних Автокефальних Церков з проханням осудити духовні злочини Кирила і позбавити його керівництва Російською православною церквою. Підставами для такого рішення предстоятель Української церкви назвав «поширення єретичного етнофілетичного вчення про «русскій мір» та намагання захопити канонічну територію іншої православної церкви (йдеться про створення єпархій РПЦ в межах Олександрійського патріархату, на Африканському континенті)
 
Нагадаємо, американське видання The Washinghton Post у своєму аналітичному матеріалі зазначило, що одна із причин російсько-української війни прямо пов’язана із патріархом Московським Кирилом – це релігійний конфлікт між Україною, яка створила власну помісну церкву, та РПЦ, яка не хоче втрачати вплив на громадян України.
 
Як повідомляла УМ, Вселенський Патріарх Варфоломій наголосив, що претендувати на те, щоб бути братом іншого народу і разом з тим благословляти війну з цим же народом — несумісне явище.