Із Європи українці вже їдуть додому, найважче буде повернути наших з росії

14:01, 14.05.2022
Із Європи українці вже їдуть додому, найважче буде повернути наших з росії

Більшість українців поїхала до Польщі — понад 3 млн людей. (Фото ДПСУ)

Приблизно 13,3 мільйони українських громадян були змушені покинути свої домівки через війну. Більшість із них – 7,7 мільйона – є переміщеними особами в межах нашої держави. Водночас понад 5,6 млн громадян виїхали за кордон.

 

Як інформує Україна молода, такі останні дані оприлюднило Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ).

 

Більшість із них поїхала до Польщі — понад 3 млн людей. До Румунії виїхали понад 846 тис. осіб, Угорщини — більше 539 тис., до Молдови — понад 449 тис., до Словаччини — більше 385 тис.

 

Також, за даними ООН, до росії виїхало понад 703 тис. осіб. Хоча найсвіжіші дані української сторони значно перевищують цю цифру. Та й слово «виїхали» тут зовсім недоречне.

 

За інформацією Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, до рф депортовано 1 млн 186 тис. українців. З них приблизно 200 тисяч дітей.

 

Омбудсмен наголошує, що росія готувалась до цієї примусової депортації  заздалегідь.

 

«Є факти, що росія видавала спеціальні директиви для своїх округів – скільки і куди везти українців, - наголосила в ефірі загальнонаціонального телемарафону Людмила Денісова. - Їх розміщують в місцях тимчасового перебування у 50 регіонах росії».

 

Якщо людина знаходиться в прикордонних областях з Україною або з європейськими державами, то шанси на повернення є. Але якщо люди вже на Далекому Сході, Сахаліні, в Ненецькому автономному окрузі або інших віддалених регіонах «матушки-расєї» (а саме туди за старою енкаведистською традицією спрямовує українців російський уряд), то вирвати звідти людей дуже і дуже важко.

 

Днями увесь світ облетіла історія чотирирічної Аліси, евакуйованої з «Азовсталі». Маленьку дитину рашисти розлучили з мамою: дівчинка змогла виїхати, а її мама (військовий медик) - ні. За інформацією офісу омбудсмена, жінку відправили у фільтраційний табір.

 

Сама Аліса наразі в безпеці. Її тимчасово прихистила працівниця Запорізької  військової адміністрації. Вже знайдено родичів дитини, після чого її забрав рідний дядько. А от за її маму  доведеться поборотися, щоб вирвати жінку з лап рашистів.

 

«Я вчергове закликаю пані Москалькову надати мені інформацію про всіх вивезених до росії українців,- дорослих та дітей, і забезпечити їх повернення до України або до інших країн за їх вільним вибором», - констатувала Людмила Денісова.

 

Та росія, яка не вперше грубо порушує міжнародні конвенції із захисту прав дитини і людини, вкотре чхати хотіла на міжнародне право. Тож українська боротьба за своїх людей, найімовірніше, буде тривалою і непростою.

 

Тим часом із Європи 1,4 млн українців, починаючи з 28 лютого, вже повернулися в Україну. Також додому повернулися 2,7 млн внутрішніх переселенців.

 

Згідно з соціологічним опитуванням групи «Рейтинг», проведеним на початку квітня, лише 3 відсотки закордонних біженців не планують повертатися в Україну.  У тих, хто опинився в росії, наразі можливості вибору взагалі немає.