Оборона «Азовсталі»: ворог відкинув можливість екстракції

13:43, 12.05.2022
Оборона «Азовсталі»: ворог відкинув можливість екстракції

Росіяни відмовилися від екстракції українських військових з Азовсталі і вимагають, щоб ті склали зброю (Фото з відкритих джерел)

Російські загарбники відкинули можливість екстракції українських військових із "Азовсталі".
 
Ватажок угруповання "ДНР" Денис Пушилін підтвердив, що російські сили продовжують спроби захоплення заводу "Азовсталь" у Маріуполі. 
 
Як інформує Україна молода, про це заявив Пушилін у коментарі російським пропагандистам, якого цитують "Новости Донбасса"
 
«Там (на "Азовсталі") уже все планомірно йде, все зрозуміло. Цивільних немає, тому наші підрозділи можуть з холодною головою, зі зрозумілими розрахунками виводити цю ситуацію до логічного завершення.
 
Чому вони вирішили, що на це повинні звертати увагу зовнішні сили? І щодо нас, і щодо Росії... Я говорю про всілякі екстракшени.
 
Послухайте, але ж це не екстрадиція. Вони намагаються дійти до почесної капітуляції. Але яка почесна капітуляція? Чому ми повинні цим шляхом піти?", - сказав зрадник і лідер сепаратистів ОРДО.
 
При цьому, злочинець Пушилін хоче, щоб захисники "Азовсталі" "склали зброю і пішли під трибунал". 
 
Зауважимо, що екстракція, або ексфільтрація, передбачає переміщення з підконтрольної ворогові території до безпечної зони й немає нічого спільного зі здаванням у полон. Реалізовують цю процедуру за домовленістю двох протиборчих сторін і третьої країни, яка має забрати військовослужбовців. 
 
При чому третя країна не просто забирає військових, а гарантує те, що вони до кінця війни не потраплять в Україну. Тобто будуть перебувати на їхній території й не вступлять у збройну боротьбу.
 
7 травня командир морпіхів Сергій Волина заявив, що захисники опинилися у пекельному реаліті-шоу, за яким спостерігає увесь світ. І вони все ще сподіваються, що рішення про їх порятунок буде ухвалене.  
 
Українська сторона пропонує росіянам обміняти важкопоранених українських військових, які лишаються на "Азовсталі", на полонених військових РФ. Домовленості ще немає. Переговори тривають.
 
Як повідомляла УМ, Людмила Денісова, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини, закликала ООН та Червоний Хрест вжити всіх заходів відповідно до своїх мандатів для евакуації поранених воїнів із Азовсталі у безпечні регіони України.
 
Нагадаємо, у підвалі Маріуполя дівчина прийняла складні пологи, консультуючись у чат-боті з лікарем з Києва.