ООН необхідно вжити заходів для евакуації поранених воїнів із «Азовсталі» - Денісова, фото

11:42, 11.05.2022
ООН необхідно вжити заходів для евакуації поранених воїнів із «Азовсталі» - Денісова, фото

Наші поранені бійці на "Азовсталі". (Фото: Фейсбук полку "Азов")

Людмила Денісова, Уповноважена Верховної Ради України з прав людини, закликала ООН та Червоний Хрест вжити всіх заходів відповідно до своїх мандатів для евакуації поранених воїнів із Азовсталі у безпечні регіони України.

 

Як повідомляла УМ, про це вона поінформувала 11 травня в Телеграмі.

 

«Закликаю ООН та Червоний Хрест вжити всіх заходів відповідно до своїх мандатів для евакуації поранених воїнів з «Азовсталі» в безпечні регіони України, де їм нададуть медичну допомогу та забезпечать належний догляд», - поінформувала Денісова.

 

 

За її словами, наразі поранені й скалічені захисники Маріуполя, військовослужбовці полку Нацгвардії «Азов» перебувають там наразі у нелюдських умовах – з відкритими ранами, без необхідних ліків, в антисанітарії.

 

Вона уточнила, що маріупольські захисники щохвилини докладають надлюдських зусиль для захисту останнього форпосту міста і без вагання пожертвували собою, щоб врятувати Україну і світ від тотального зла. «Тепер світ має врятувати їх», - зазначила український омбудсман.

 

«Відповідно до статті 16 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни хворі та поранені перебувають під особливим захистом і користуються особливим шануванням. Стаття 3 Конвенції про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях зобов’язує сторони за будь-яких обставин гуманно ставитися до поранених», - заявила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини.

 

 

Нагадаємо, що вторгнення рф спричинило у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто без енергопостачання, без водопостачання та без газопостачання.

 

Маріупольський міський голова Вадим Бойченко заявляв, що від початку російського вторгнення у місті загинули до 20 тисяч мирних жителів.

 

У заблокованому Маріуполі залишаються понад 100 тисяч мирних жителів. Загарбники відбирають у маріупольців українські паспорти і силоміць вивозять до росії та ОРДЛО.

 

 

Маріуполь продовжують боронити бійці полку «Азов», Нацгвардії, українська морська піхота, мотострілки.

 

Як повідомляла УМ, сформувати евакуаційну місію для порятунку захисників на металургійному комбінаті «Азовсталь» Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Україні закликає міжнародну медичну організацію «Лікарі без кордонів» (MSF).

 

Нагадаємо, у підвалі Маріуполя дівчина прийняла складні пологи, консультуючись у чат-боті з лікарем з Києва.