Репресії проти патріотів: мер Конотопа заступився за затриманого в СБУ мера Бурині

18:29, 09.05.2022
Репресії проти патріотів: мер Конотопа заступився за затриманого в СБУ мера Бурині

Віктор Ладуха (праворуч) допомагав українському війську з початком російської агресії ще з 2014-го (Фото з відкритих джерел)

Мер Конотопа Артем Семеніхін заступився за мера Бурині Віктора Ладуху, якого СБУ затримала нібито за «колабораціонізм» під час окупації Сумщини росіянами.

 

Втім, «свободівець» Семеніхін переконаний, що Віктор Ладуха належить до людей, які довели свій патріотизм вчинками, а його переслідування вважає спробою розправитися з патріотом «під шумок» боротьби з п’ятою колоною.

 

Як інформує Україна молода, свою позицію мер Конотопа навів у місцевих ЗМІ Сумщини у понеділок.

 

Зокрема, за даними сайту kordon.org.ua, пан Семеніхін розповів, що познайомився з колегою з Бурині у 2014 на Майдані під час Революції гідності.

 

«Я знаю його як людину, яка ніколи не боялась говорити правду. Яка від душі та серця допомагала Майдану, я особисто це бачив. Хоча він далеко не бідна людина, він був на Майдані у найгарячіші дні. Потім коли почалась війна у 2014 році я особисто 2 автомобілі, які він передавав із свого фермерського господарства, пригнав до 92-ї бригади, де я проходив службу добровольцем. Потім, коли у нас у Конотопі регіонали хотіли взяти реванш, він стояв поруч зі мною», – розповідає мер прикордонного міста.

 

Як повідомляла «УМ», Буринського міського голову, його заступника Євгена Базиму та депутата Буринської міськради Олександра Гудименка співробітники СБУ затримали 28 квітня. Прокуратура вручила їм підозри у "колабораційній діяльності". Втім, місцеві мешканці Бурині впевнені, що Ладуху із соратниками затримали внаслідок політичного замовлення. 

 

За версією слідства, чиновники забезпечували російських окупантів матеріальними ресурсами. Натомість, мер Конотопа стверджує, що Віктор Ладуха не співпрацював із загарбниками.

 

«Він міг виїхати будь-куди, навіть за кордон, він міг це зробити. Він не поїхав та залишився на місці, і він допомагав своїй громаді, коли його розшукували окупанти», – каже Семеніхін.

 

Він також розповів, що Ладуха навіть мав план знищити міст через річку Сейм, щоб зірвати постачання угрупованням російської армії. Домовився з місцевою теробороною, в якої хотів взяти вибухівку. Але приїхали люди у масках, вилучили фугаси та автопричіп, і зникли.

 

Цим людям, як вважає Семеніхін, вигідно, щоб мер Бурині мовчав. Сам Віктор Ладуха відкрито заявляв про "можливу співпрацю з окупантами місцевої поліції, а також – окремих депутатів Буринської міськради – Євгена Рябоконя, Сергія Міненка та Андрія Гусака.

 

Після звільнення міста мер Бурині подав заяву до СБУ, де виклав усі факти і приклав відеозапис, на якому росіяни вантажать невідомі пакунки до приміщення Буринської поліції.

 

«Ті агенти, які були дотичні до "партії регіонів", Компартії, їхні помічники, які зараз добралися до влади, вони зараз намагаються під шумок патріотизму, під шумок боротьби з п'ятою колоною, влаштувати такі собі репресії проти патріотів, проти людей, які дійсно все життя доводили своїми діями, не просто словами, любов до України і бажання, щоб наша країна розвивалась», - каже Семеніхін, який нещодавно заборонив діяльність УПЦ МП на території Конотопа.

 

Нагадаємо, що раніше мер Бурині мав конфлікт із депутатом від "Слуги народу" Максимом Гузенком. Той за безцінь обробляє на території ОТГ майже 1500 га землі. Ладуха та члени його команди намагалися забрати угіддя на користь громади та через аукціон отримати за них справедливу ціну. Тож не дивно, що обранець Гузенко, як заявляв Ладуха, причетний до спроб усунення міського голови від влади, зокрема, через визнання за допомогою суду незаконним обрання Віктора Ладухи мером.

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Віктор Ладуха очолює Буринську ОТГ з 2017 року, у 2020 був переобраний. Є учасником двох Революцій – Помаранчевої та Гідності, допомагав українському війську з початком російської агресії ще з 2014-го, напряму - 58-ій бригаді ЗСУ ім. Гетьмана Івана Виговського, яка була створена на Сумщині.

 

Він є вірним Православної Церкви України, багатолітнім ктитором храму святих мучениць Віри, Надії та Любові та матері їх Софії ПЦУ.