Патріарх Варфоломій про кирила: Не можна благословляти війну проти свого брата

12:32, 02.05.2022
Патріарх Варфоломій про кирила: Не можна благословляти війну проти свого брата

Вселенський Патріарх Варфоломій засудив Патріарха кирила, який благословив росіян на війну в Україні (Фото з відкритих джерел)

Вселенський Патріарх Варфоломій наголосив, що претендувати на те, щоб бути братом іншого народу і разом з тим благословляти війну з цим же народом — несумісне явище.
 
Як інформує Україна молода, про це Вселенський Патріарх Варфоломій сказав у інтерв’ю для Кіпрської газети «Катімерині», яке поширив Духовний фронт України.
 
Патріарх Варфоломій зазначив, що йому дуже боляче від того, що молодь, цивільні жителі, малолітні діти гинуть у цій абсурдній війні, а уся країна зрівнюється з землею.
 
«Ми повинні зрозуміти, що війна, вбивство людини ближнім, брата братом — це найогидніший і неприйнятний відбиток руйнівної та занепадної ситуації, заручником якої, на жаль, залишається людство.  Реальність, яка різко контрастує з вченням нашого Господа»,—наголосив він
 
Патріарх наголосив, що ця війна, власне, як  і кожна війна, кожен конфлікт, кожна дія, підриває мир і підриває повагу до людської особистості, яка є образом самого Бога, і є поразкою людства.  І ті, хто обирає війну замість діалогу, кровопролиття замість дипломатії, можуть бути безпосередньо відповідальними.
 
«Ми багато разів говорили, що війна не є рішенням.  Це навіть не повинно бути останнім заходом.  Спосіб вирішення будь-яких суперечок повинен бути діалогом, і тільки діалогом.  Те, що відбувається в Україні – це трагедія, це сором, який клеймить тих, хто це спричинив, тих, хто, як виявилося, не має страху перед Богом.  
 
Я не хотів би коментувати ставлення та вибір російського політичного керівництва, про які судять за результатами, і я впевнений, що в найближчому і не віддаленому майбутньому його будуть оцінювати інші особи та інституції, і, звісно, і сама історія, сторінки якої в цей час написані кров’ю невинних жертв цієї війни.  
 
Проте ми переконані, що російський народ, принаймні наші брати-християни-православні, не може погодитися з тим, що відбувається на шкоду сусідньому з ним українському народу.  І ми всі бачили це з реакцією мужньої частини, яка виступає проти братовбивчої війни і виступає за мир.
 
Священнослужитель розповів, що під час поїздки до Польщі зустрівся з переселенцями з України і у очах дітей бачив страх війни.
 
«Агонія і біль намальовані на обличчях жінок, які залишили чоловіків і синів.  Я бачив смуток в очах людей похилого віку від викорінення з їхньої Батьківщини і від переселенства.  Усі ті наші співбрати, і ті, які загинули в «театрі» військових дій, не є приміткою до довгого переліку наслідків вторгнення в Україну.  Вони є центральними дійовими особами цієї війни, яка суперечить усім уявленням про мораль і право.  Це був шокуючий досвід, і я хотів би ще раз висловити свою подяку Високоповажному Президенту Польщі Анджею Дуді, уряду та народу цієї країни за інтерес, любов і теплоту до біженців з України. 
 
На питання журналістів, чи гідне ставлення Патріарха Московського у російсько-українській війні для лідера Православної Церкви, Вселенський Патріарх Варфоломій відповів:
 
«Перед обличчям загибелі невинних людей, бомбардувань мирного населення, зрівняння з землею цілих міст, перед обличчям цієї людської трагедії є неможливим чути будь-яку проповідь, яка б характеризувала цю війну як «священну».  Це щось дуже сумне.  Це завдає нам глибокого горя і болю.  
 
Але це завдає набагато більше болю самим українцям.  Тому що ви не можете претендувати на те, щоб бути братом іншого народу і благословляти війну, проти якої веде ваша держава.  Ви не можете наполягати на тому, що Україна належить вам церковно, але нехай вірні церковної структури під Москвою будуть вбиті, а їхні храми зруйновані російськими бомбардуваннями. 
 
Тільки, звичайно, якщо вони не сподіваються, що військове вторгнення вирішить їхні церковні претензії.  Щось, що робить всю ситуацію надзвичайно трагічною.  І це, звичайно, бачать наші брати і сестри-українці, коли спостерігають, як річка Дніпро, де вони отримали Хрещення від Константинополя, перетворилася на річку, червону від крові їхніх невинних співвітчизників, а Маріуполь та інші міста перетворилися на руїни».
 
Як повідомляла УМ, московський патріарх кирило закликає громадян Росії мобілізуватися до армії РФ та їхати на війну з Україною. Він також почав розповідати байки про українських ворогів, щоб накликати страх на свою паству.
 
Нагадаємо, в середині лютого, коли росія лише брязкала зброєю на кордонах України, Патріарх Варфоломій закликав гаряче молитися за мир в нашій державі.