Мер Новомосковська Сергій Рєзнік не поспішає перейменовувати місто

13:58, 26.04.2022
Мер Новомосковська Сергій Рєзнік не поспішає перейменовувати місто

Мерія Новомосковська обіцяє дерусифікацію після перемоги. (Фото з відкритих джерел)

Міський голова Новомосковська на Дніпропетровщині вважає що зміна назви міста наразі  не на часі, і  порушувати це необхідно уже після закінчення війни, оскільки неможливо організувати громадські обговорення й дізнатися думку всіх містян.
 
Як інформує Україна молода, про це міський голова Сергій Рєзнік написав у Телеграмі.
 
«Це не може бути моє рішення чи рішення депутатського корпусу міста... Хоча б тому, що остаточне рішення в питанні перейменування міста приймає не міська, а Верховна Рада – за поданням міської ради. Щодо подання міської ради, то я переконаний, що воно повинно базуватися на врахуванні думки широкого кола громадськості... 
 
Тут важливо почути думку максимально можливої кількості городян. Я не хочу, щоб ми навіть починали процес визначення громадської думки без приблизно п’ятої-шостої частини населення міста, яке наразі виїхало в західні області країни й за кордон. І тим більше – без тих, хто зі зброєю в руках нас захищає»,— зазначив Рєзнік.
 
Він зауважив, що більшість українців зараз дратують назви, які нагадують про росію чи представників її культури. На його думку, культура, на якій можна виховати вбивць, ґвалтівників і мародерів, не заслуговує на повагу та прославляння.
 
Тому міський голова не виключив, що процес дерусифікації в Новомосковську охопить ще й назви деяких вулиць. Але вирішувати це, на його переконання, можна лише колегіально, з урахуванням думки жителів цих вулиць.
 
До питання ж про перейменування міста він вважає за можливе повернутися лише після перемоги.
 
«Якщо більшість городян все ж висловиться за перейменування міста, тоді будемо визначатися з назвою. У якій формі ми це зробимо – подумаємо разом. Створимо компетентну комісію для узагальнення пропозицій, організуємо круглі столи, публічні дискусії, опитування в соцмережах, опитування думки людей у дворах та на мікрорайонах тощо»,- озвучив план дій Рєзнік.
 
Він також нагадав, що за свою багатовікову історію місто перейменовувалося не раз. Але історики досі не пояснили, чому в його нинішній назві є згадка про москву. До того ж, місто з такою самою назвою є у Тульській області рф.
 
Як відомо, міськрада Дніпра перейменувала близько 30 вулиць, назви яких були пов'язані з росією.
 
Як повідомляла УМ, очільник Київського метрополітену Віктор Брагінський звернувся до  столичної влади щодо перейменування  п'яти станцій.
«Площа Льва Толстого»;
«Берестейська»;
«Мінська»;
«Героїв Дніпра»;
«Дружби народів».