Пілоти Іван Попеляшко і Олексій Чиж звільнені з полону

15:23, 14.04.2022
Пілоти Іван Попеляшко і Олексій Чиж звільнені з полону

Відбувся четвертий обмін полоненими — двоє українських пілотів повернулися додому (Фото ГУР Міноборони)

ГУР МО звільнило двох українських пілотів — Олексія Чижа і Івана Попеляшка, які перебували в полоні російських окупантів. 


Як інформує Україна молода, про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України на сторінці Фейсбуку.


Іван Пепеляшко та Олексій Чиж потрапили в полон 8 березня в районі села Нова Басань на Чернігівщині. 


Для наших пілотів кілька разів змінювали місце утримання, зрештою їх доправили в СІЗО міста Курськ, де вони знаходились в камері ще з вісьмома українськими офіцерами. 


Пепеляшко розповідає, що попри серйозні поранення в СІЗО більшість українців не отримують елементарної медичної допомоги.


«Вони справді зазомбовані! Питають, чи багато в Україні "нациків", каже Пепеляшко,— Повторюють, що хочуть звільнити Україну від нацистів. Що ми скоро знову будемо жити в одній країні, а Галичину забере Польща. Просто йо@нуті якісь...»


При цьому, як повідомляє ГУР із посиланням на Олексія Чижа, російські військові погрожували полоненим катувати їхніх товаришів, вимагаючи записувати пропагандистські відео:


«Якщо відмовлялись, погрожували що перестануть перев’язувати рани товаришам. Казали, що будуть відрізати запалені частини по шматочку. Згадували про наші сім’ї та про небезпеку, яка їм загрожує».


Наразі пілоти, як зазначають у ГУР, перебувають у шпиталі та отримують необхідну медичну допомогу. Розвідка не оприлюднює деталей та умов їхнього звільнення.


Як повідомляла УМ, міністерка  з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук 9 квітня повідомила про третій обмін полоненими, в ході якого Україна повернуто 26 громадян, з них 12 військових та 14 цивільних.