Стійка шафка у Бородянці: власниця пережила смерть чоловіка і двох синів

13:44, 12.04.2022
Стійка шафка у Бородянці: власниця пережила смерть чоловіка і двох синів

Українці незламно тримаються, як ця шафка: перемога буде за нами (Фото з відкритих джерел)

Під час авіаудару на Бородянку, що на Київщині, російські окупанти скинули одразу дві бомби, рознісши будинки місцевих жителів.  Та все «пережила» кухонна шафа на 4 поверсі — усередині неушкодженим стоїть  посуд, а зверху – півник — Васильківська майоліка.


Фото «стійкої шафки», що незворушно тримається над руїнами в Бородянці, облетіло увесь світ, здобуло славу і стало символом незламності та нескореності українців. 


Рятувальники вже закінчили розбирати завали і людей під ними не знайшли.  Мешканці багатоповерхівки копошаться на руїнах і намагаються знайти бодай щось уціліле. 


Славетну кухонну шафку впізнали  сусіди: у тій квартирі мешкала родина— подружжя і двоє синів. Останні кілька років власниця квартири проживала сама, а з початком війни вона з Бородянки виїхала. 


Як інформує Україна молода, журналісти ТСН розшукали жінку, яка мешкала в тій квартирі. Вона розповіла історію своєї родини і славетної шафки із півником.


Власниця квартири «відомої шафки» з початком війни з Бородянки виїхала на Захід країни. Надія Дмитрівна тримається так само стійко як і її кухонна шафа. 


«У 2018 році балкон великий зробили і вікна поставили. Старалась як могла», - каже вона.


25 лютого пані Надія ще зварила суп, а потім пішла з дому і більше не повернулася. Коли рашисти бомбили її будинок, вона ховалася в підвалі сусідньої багатоповерхівки. Наступного дня жінка виїхала з містечка.


«Я з підвалу вийшла в одних чобітках, носках, двоє штанів на мені, куртка і ще поверх пальто чуже, і все, без нічого. Фотографій ні одної не залишилось з дітей. Все воно завалило донизу», - розповідає жінка.


У цей будинок родина поселилася щойно його звели - у 85-му році. Аварія на Чорнобильській атомній електростанції забрала життя її чоловіка. Потім помер старший син і вона залишилася жити вдвох із молодшим. Саме він і встановлював кухонну шафу, але 2 роки тому не стало і його. 


«У нас несуща стіна товста, там, по сходовій клітині, тому вона й витримало. Там крючки такі хороші. Я вже не пам’ятаю коли ставили, але більше 12-13 років тому», - розповідає жінка про свою шафку.


Кухонну шафу, яка встояла, першою помітила фотографиня «Суспільного» Єлизавета Серватинська. «Я побачила цю шафку і думаю: ого, як вона там вистояла. Я сфотографувала її кілька разів. У нас були далі наступні зйомки і я о 7 ранку кудись їхала, думаю запощу в «Твітер» фотку, вона така цікава», - розповідає Ліза.


Її світлина одразу ж розлетілася соцмережами і стала символом стійкості українців. В Мережі одразу з’явилися підбадьорливі меми з шафкою, яка витримала бомбування. А згодом помітили, що уцілілий півник із Васильківської майоліки, яка славиться на весь світ. 


Колекціонер В'ячеслав має у своїй скарбничці близько тисячі різних керамічних виробів. Серед них і півник. Він купив його 5 років тому на блошиному ринку за 70 гривень. А вже сьогодні за такий правлять по тисячі


«До кінця 70-их років вони ще тиражувалися. Тому можна уявити скільки тисяч, чи десятків тисяч таких півників вийшло. Дуже часто вони просто стояли в серванті, як прикраса. А взагалі це декоративний посуд, в який можна наливати компот чи узвар», - каже колекціонер.


Надії Дмитрівні він  дістався в подарунок, ще 40 років тому. 


«Поряд із півником стояв ще баран, теж керамічний, такий самий. То він, видно, впав, може, що баран, та й упав, а півник— вистояв,- жартує Надія,—Півник вистояв і ми обов'язково вистоїмо, —переконує вона. «Витримати треба все на світі. Ну, шо ж я зроблю, нічого ж не повернеш. Обов'язково буде мир, перемога за нами. 70 років прожила і 70 решти проживу ще» - каже вона.


Як повідомляла УМ, у селищі міського типу Бородянка Бучанського району Київської області  ворог перетворив у братські могили кожен будинок. Зведений загін ДСНС України продовжує розбирати завали знищених окупантами будинків:  з -під руїн двох багатоповерхівок дістали тіла 26 загиблих людей.


За даними місцевої влади, під завалами досі перебувають люди, але точна їхня кількість невідома. Населений пункт практично стертий з лиця землі російськими окупантами.