Епіфаній закликав духовенство і мирян УПЦ МП єднатися з ПЦУ

00:07, 25.03.2022
Епіфаній закликав духовенство і мирян УПЦ МП єднатися з ПЦУ

Епіфаній закликає духовенство УПЦ МП: єднаймося навколо Києва, єднаймося в Помісній Православній Церкві України. (pomisna.info)

Предстоятель ПЦУ Епіфаній закликав духовенство і мирян громад Московського патріархату послідувати Томосу і єднатися в Помісній Православній Церкві України.

 

За його словами, ПЦУ молить Бога про перемогу, за українське військо і нашу державу та про єдність Православної Церкви.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у черговому зверненні Епіфанія, оприлюдненому на сайті ПЦУ.

 

Він нагадав, що російські бомби летять на мирян і на храми Московського патріархату з «благословення» патріарха Кирила.

 

«Знову повторюю заклик Священного Синоду до братів і сестер, які поки що перебувають в підлеглості Московському патріархату: єднаймося навколо Києва, єднаймося в Помісній Православній Церкві України!

 

Не чекайте, доки з Москви вам дадуть дозвіл чи настанову – ракети і бомби, які з облудним благословенням очільника РПЦ Кирила зараз скидають на вас російські військові, вже є відповіддю «русского міра», - закликав Предстоятель ПЦУ.

 

За його даними, десятки громад, низка монастирів у різних областях України вже добровільно і усвідомлено виконали свій канонічний обов’язок і послідували Томосу про автокефалію.

 

«Робіть і ви ваш вибір на користь Церкви і України, на користь правди. Двері Православної Церкви України та наші серця відкриті для всіх вас!», - сказав Епіфаній.

 

Митрополит Київській і всієї України підкреслив: «Цією відповіддю є ваші обстріляні, спалені, знищені храми. Цією відповіддю є мовчання Кирила на злочини російської армії в Маріуполі, Харкові, Чернігові, в десятках інших міст та сіл України».

 

Предстоятель ПЦ також нагадав, що вже місяць триває наш успішний спротив відкритій російській агресії.

 

«Але насправді нам випало завершити боротьбу проти російської імперської тиранії, розпочату ще понад століття тому. Ми довершуємо справу, розпочату ще тоді – творимо Україну, вільну від кайданів Московії. Кайданів ідеологічних, кайданів політичних, кайданів релігійних», - заявив Епіфаній.

 

Зауважимо, що кілька днів тому Священний Синод ПЦУ ухвалив рішення «Про надзвичайний порядок прийняття до Православної Церкви України».

 

Воно стосується духовенства і вірних, які перебувають в юрисдикції Московського патріархату в Україні (УПЦ МП), але, розуміючи реальний стан справ, усвідомлюють свій справжній канонічний та громадянський обов’язок та нині починають шукати способи відмежуватися від Російської Православної Церкви, яка через своїх керівників фактично підтримала війну в Україні та є одним із її натхненників.

 

В єпархіях МП наразі є різні настрої: хтось просто взяв паузу і тимчасово не поминає на богослужіннях патріарха Кирила, хтось зважується на більш радикальні кроки. Зокрема, є й ті, хто вже зараз твердо вирішив розірвати будь-які стосунки з МП та приєднатися до Православної Церкви України.

 

Вірні різних християнських конфесій дистанціюються від російського православ’я та патріарха Кирила через його підтримку дій Путіна.

 

 

20 березня стало відомо, що кілька парафій Московського патріархату  на Львівщині возз’єднались із ПЦУ.

 

Як повідомляла «УМ», на Черкащині священики УПЦ МП закликали Онуфрія розірвати стосунки з РПЦ.