Пілот Євген Лисенко героїчно загинув у повітряному бою під Житомиром

15:30, 16.03.2022
Пілот Євген Лисенко героїчно загинув у повітряному бою під Житомиром

Пілот винищувача МіГ-29 майор Євген Лисенко любив життя на землі і в небі. (Фото: facebook.com/PvkZahid)

Пілот винищувача МіГ-29 майор Євген Лисенко героїчно загинув у повітряному бою під Житомиром.

 

У жорсткому протистоянні з двома російськими літаками український льотчик устиг збити один з них, але загинув від ворожих систем ППО…

 

Як інформує Україна молода, прізвище полеглого захисника України оприлюднило Повітряне командування "Захід" Повітряних Сил ЗСУ в середу.

 

Зазначається, що за місяць до військового вторгнення росії, Євгена призначили командиром авіаційної ескадрильї.

 

«У свої 28 років Женя вже був льотчиком-інструктором. Йому зовсім мало лишалось польотів до присвоєння кваліфікації льотчика 1-го класу, - згадує свого друга військовий побратим і однокурсник Олексій.

 

Повітряне командування інформує: «Там був непростий бій і він летів самовіддано. Майор Євген Лисенко був командиром однієї з ескадрильї Севастопольської бригади тактичної авіації ім. Покришкіна. Це одна з двох бригад, що відмовилися переходити на сторону росії ще в 2014 році».

 

Євген родом із Черкаської області. Закінчив військовий ліцей, згодом Харківський Національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба та одразу потрапив на службу в ЗС України.

 

«У 12 років вирішив, що буде військовим. А з першого курсу училища визначився, що льотчиком. І від мрії своєї не відступив, - розповідає мама загиблого. - Казала йому: давай ще подамо кудись документи, раптом не пройдеш. А він: нікуди більше. Як не пройду – наступного року знову вступатиму на льотчика».

 

У захисника України залишилися дружина та двоє маленьких дітей.

 

«Потрібно захистити тих дітей», - останні слова, які Женя сказав матері.

 

Дружина Євгена додає: «Він дуже сильно віддавався роботі, своїй справі, навіть, інколи я ображалася. Він надзвичайно любив свою роботу, любив небо, завжди йшов до цілі. Я надзвичайно ним захоплювалася».

 

Поховали Героя у рідному селі Ротмистрівка на Черкащині.

 

Як повідомляла "УМ", бойові побратими пообіцяли помститися ворогу за легендарну "Ромашку" - медика Валентина Пушич, яка загинула в перші дні вторгнення рашистів.