38 загиблих дітей та 211 пошкоджених шкіл - Омбудсмен Людмила Денісова

17:30, 07.03.2022
38 загиблих дітей та  211 пошкоджених шкіл - Омбудсмен Людмила Денісова

Рашисти убили щонайменше 38 дітей (facebook.com/denisovaombudsman)

Із початком  повномасштабного воєнного вторгнення Російської Федерації в Україну за 11 діб великої війни загинуло  щонайменше 38 дітей та отримали поранення 72 дитини.

 

Однак встановити  точні дані про кількість убитих та поранених дітей у Маріуполі та Волновасі Донецької області, м. Ірпінь на Київщині наразі неможливо. 


Як інформує Україна молода, про це повідомила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.


Під час евакуації мешканців міста Ірпеня на Київщині російські військові відкрили мінометний вогонь по місцевому населенню. Вся родина: мати, батько та двоє дітей, були розстріляні на очах у місцевих жителів. Фото цієї трагедії потрапили у зарубіжні медіа, зокрема, The New York Times.


Органи прокуратури Київської області зареєстрували вже не одне кримінальне провадження щодо обстрілу збройними силами Російської Федерації цивільного населення за фактами порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України). 


За даними слідства, 6 березня  військовослужбовці РФ відкрили вогонь по цивільних особах на виїзді з міста Ірпінь. Мирні мешканці намагалися залишити населений пункт, який перебуває кілька діб під постійним обстрілом загарбників. Смертельне поранення отримали троє осіб, серед яких 2 дитини. Кількість постраждалих уточнюється.


У селі Мархалівка Фастівського району внаслідок ракетного обстрілу в автомобілі загинуло троє цивільних осіб, серед яких дитина.


Внаслідок авіаційного обстрілу збройними силами РФ 3 березня було  пошкоджено у місті  Ізюм Харківської області будинки по вул. Українська та вул. Пролетарська. Загинуло 8 мирних мешканців, серед яких одна дитина.


Того ж дня на Київщині, намагаючись вести наступ на столицю,  російські загарбники продовжували артилерійські обстріли житлових кварталів населених пунктів області. Внаслідок бомбардування мирного населення у селі Забуччя дитина отримала несумісне із життям осколкове поранення.


В останній день зими 28 лютого, перебуваючи із сім’єю між селами Бузово та Турівщина на Київщині, хлопчик 2008 року народження був вбитий осколком снаряду, випущеного збройними силами країни агресора.


Сім‘я підлітка Ростислава втікала від ворожих танків на Київщині, які обстрілювали будинки мирного населення. Снаряд окупантів розірвався в 100-200 метрах від людей, які повернулися з лісу, де сховалися від чергової колони. Осколки влучили в руку і груди хлопця, він помер на місці. Батьки чекали темряви, щоб забрати тіло дитини, під час чого знову потрапили під вогонь. Мати везла мертвого сина через півкраїни на Кіровоградщину зі снарядом в тілі. На розтин викликали саперів.


За останню добу внаслідок обстрілів ворога у Маріуполі загинув півторарічний хлопчик. У Бучі на Київщині двоє важкопоранених дітей померли через неможливість отримати медичну допомогу.


Хлопчик, який народився в Харкові 40 днів тому, помер від пневмонії після кількаденного перебування у бомбосховищі.


Унаслідок повітряної атаки ворога на Білу Церкву ракетними ударами були пошкоджені 15 приватних будинків, де були літні люди та діти. Кількість жертв невідома.


У напрямку Гостомель – Буча – Ірпінь в укриттях перебуває до 70 малюків, є поранені, але ворог не допускає до дітей лікарів та волонтерів, уточнила Денісова.


24 лютого Росія напала на Україну. Російські війська порушують всі визнані правила ведення бойових дій, розстрілюючи мирне населення та атакуючи цивільну інфраструктуру. Українські міста зруйновані, від артилерійських та авіаударів постраждали цілі райони, деякі населені пункти майже не підлягають відновленню.


«Ми фіксуємо кожен факт агресії Росії. Весь світ має бачити, як наших дітей, нашу країну розриває зброя загарбника і допомогти нам покарати агресора!», - заявила Генпрокурор Ірина Венедіктова, описавши трагедію родини, яка втратила дитину-підлітка.


Із початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого зруйновано або пошкоджено вже 211 шкіл, констатують на сайті Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини.


Збройні сили РФ продовжують грубо порушувати основоположні права дітей – право на життя та охорону здоров’я, гарантовані кожній дитині у світі Конвенцією ООН про права дитини, наголошує український омбудсмен.


Як повідомляла УМ, 11-річний хлопчик самотужки йшов із Запоріжжя до Словаччини, щоб врятуватися від жахіття війни.