У Києві, Варшаві та Берліні встановлять інсталяції на підтримку кримських політв’язнів

08:32, 21.02.2022
У Києві, Варшаві та Берліні встановлять інсталяції на підтримку кримських політв’язнів

Організатори акції вирішили зробити зламані двері центральним візуальним образом вуличного перформансу. (mkip.gov.ua)

Одинадцять зламаних дверей, які символізують 11 зламаних життів громадянських журналістів та кримських татар встановлять перед посольствами Російської Федерації у Києві і Варшаві та біля Бранденбурзьких воріт в Берліні.

 

Акція підтримки громадянських активістів, журналістів та політв’язнів Кремля відбудеться у період з 21 по 26 лютого під час Тижня спротиву окупації Криму та в рамках міжнародного проєкту "Крим, 5-та ранку".

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

 

У Києві мистецька акція стартує 21 лютого о 10:00 за адресою Повітрофлотський проспект, 27.

 

Авторка ідеї Оксана Гончар розповіла, що організатори акції вирішили зробити зламані двері центральним візуальним образом вуличного перформансу, поставивши їх перед російськими посольствами в кожному місті, щоб показати світові: російська каральна машина не збирається зупинятися — сотні кримських татар щоночі чекають, коли їхні двері — і їхнє життя — зламають.

 

"Спецслужби не стукають у двері, чомусь завжди хочуть їх вибити. При цьому роблять це о п’ятій ранку — коли люди особливо беззахисні та не можуть розраховувати на допомогу адвокатів чи розголос в медіа», - зауважила пані Оксана .

 

Під час відкриття інсталяцій громадські та культурні діячі читатимуть уривки пʼєси "Крим, 5-та ранку".

 

Зокрема, візьмуть участь Тарас Тополя, фронтмен гурту "Антитіла", солістки групи Dakh Daughters Наталія Галаневич та Анна Нікітіна та інші.

 

Модератором події буде Юрій Макаров, журналіст, письменник та телеведучий.

 

У МКІП зазначають, що на даний момент РФ за сфальшованими звинуваченнями у терористичній чи диверсійній діяльності переслідує 130 громадян України у тимчасово окупованому Криму, з яких 121 перебуває в ув’язненні, 76 осіб вже засуджено на тривалі терміни, решта – 45 осіб перебувають під судом і слідством.

 

Ці переслідування зумовлені політичними, через громадянську позицію переслідуваних,  чи релігійними мотивами. Більшість із заарештованих є кримськими татарами, представниками корінного народу України. Відсутність повної інформації про перебіг слідства та про стан кожного з в’язнів не дає можливості по-справжньому зрозуміти існуючу ситуацію, діяти на користь їхніх інтересів, захисту і звільнення.

 

Проєкт «Крим, 5-та ранку» спрямований на те, щоб якомога більше людей в Україні та за кордоном дізналося історії політичних в'язнів та отримало уявлення про життя кримських татар в умовах окупації півострову. Саме тому мистецький перформанс стане логічним продовженням проєкту та нагадуванням, що ситуація й досі критична.

 

Як повідомляла  «УМ», раніше світова прем’єра документального перформансу «Крим, 5-та ранку», який присвячений політв’язням, відбулась у Варшаві у Польському театрі імені Арнольда Шифман